bistrita

756 de ani de la prima atestare documentară a Bistriței

La 22 martie 1241 a apărut prima menţiune documentară a oraşului Bistrița, în Codexul de la Echternach, sub numele de Târgul Nosa.

Această denumire a fost adoptată după locul de origine al majorităţii coloniştilor ce au format această aşezare (sec. XII), care proveneau din spaţiul Luxemburgului de azi, probabil din preajma localităţii Nosa (40 km de Luxemburg).
Numele actual al oraşului are la origine cuvântul slav „bistro” ( repede ), aşa cum apele repezi se numesc de obicei „Bistriţe”. Numele aşezării, ca şi alte elemente lingvistice, presupun o convieţuire mai îndelungată a unor elemente slave cu populaţie autohtonă de origine romano-slavă. În a doua parte a secolului al XIII-lea, la 16 iulie 1264, Papa Urban al IV-lea pomeşte într-un document în limba latină ţinutul „Bistriche „, adică Bistriţa.

„Să nu uităm totuși că astăzi, 16 iulie e și Ziua Bistriței. 752 de ani de la prima atestare documentară sub acest nume e un reper și ar trebui să fie o aniversare importantă. N-o fi chiar o cifră rotundă anul acesta, poate de aceea a și uitat administrația orașului de această zi, dar e un moment mult prea semnificativ din istoria locului, ca să nu ni-l amintim.
La mulți ani Bistrița! La mulți ani, bistrițeni!” precizează deputatul PNL, Stelian Dolha.

(5)

Leave a Reply