jandarmi

A apelat nejustificat numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112

Un bărbat a fost sancţionat contravenţional de jandarmii montani deoarece a apelat nejustificat numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112.

„Este cazul unui bărbat în vârstă de 46 de ani, domiciliat în satul Tureac, comuna Tiha Bârgăului, care luni seara, în jurul orei 20.00, a apelat 112 şi a solicitat ajutor deoarece, spunea acesta, s-a rătăcit în zona cunoscută sub denumirea Arândaş, din Munţii Bârgăului. Totodată, bărbatul a mai menţionat că are o leziune la nivelul capului şi nu se mai poate deplasa.
Imediat un echipaj de Jandarmerie Montană din cadrul Postului de Jandarmi Montani Piatra Fîntînele, a pornit în căutarea bărbatului iar după aproximativ 3 ore de căutări, oamenii legii şi-au dat seama că au de a face cu un apel fals la 112, deoarece bărbatul nu a fost găsit la locul indicat şi nu mai răspundea la telefonul mobil, sistând astfel căutările. Totuşi marţi dimineaţa, jandarmii montani s-au deplasat până la locuinţa bărbatului, deoarece nu se afla la prima abatere de acest gen şi l-au găsit acasă pe cel în cauză”, informeaz[ IJJ BN.

Lui Ioan S. i s-a explicat că situaţia dânsului nu a constituit o urgenţă, bărbatul fiind sancţionat încă de două ori cu câte 500 de lei, pentru astfel de fapte.
Ca şi în precedentele cazuri i-au fost expuse situaţiile în care este îndreptăţit să apeleze 112, iar la final a fost sancţionat cu amendă în valoare de 500 lei, pentru apelarea nejustificată la forţele de ordine, conform prevederilor legii nr. 61 din 1991, actualizată, pentru încălcarea unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, art. 2, alin. 11.
Conform O.U.G. nr. 34, din 2008, privind organizarea si functionarea Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă, art. 2, alin. 2, numărul unic pentru apelurile de urgenţă se apelează atunci când este necesară intervenţia agenţiilor specializate de interventie (Ambulanţă, Jandarmerie, Pompieri sau Poliţie), pentru asigurarea ASISTENŢEI IMEDIATE în situaţii în care este periclitată viaţa, integritatea ori sănătatea cetăţeanului, ordinea publică, proprietatea publică sau privată ori mediul.
Cu toate acestea, sunt cetăţeni care nu respectă legea, apelează abuziv numărul unic pentru semnalarea situaţiilor de urgenţă şi creează o situaţie de risc pentru cei care au într-adevăr nevoie de ajutor. Pentru descurajarea acestor atitudini, cadrul legislativ prevede sancţiuni contravenţionale şi nu de puţine ori jandarmii au apelat la măsuri sancţionatorii faţă de astfel de persoane.

(1)

Leave a Reply