ECOLOGIZARE

Acțiune de ecologizare la Piatra Fântânele

Proiectul Clubului Lions Bistrița, „Munții noștri curați, nu curățați!” a demarat în urmă cu ceva timp cu concursul de desene și afișe, apoi au avut acțiune de eclogizare în M-ții Rodnei, în M-ții Țibleș, iar acum au avut acțiune de ecologizare la Piatra Fântânele.

„Acțiunea de igienizare planificată de Clubul Lions Bistrița pe Drumul Romanilor (plecare de la Tășuleasa, sosire la 1 km mai sus de Valea Srăjii, circa 10 km) s-a desfășurat impecabil sâmbătă 9 iulie, grație timpului frumos și voluntarilor – am fost 30! Menționez în mod special vesela și harnica familie a colegului nostru Sorin Bălan, Corina, Georgi și Alexia, precum și trupa puternică de la Tășuleasa Social (9 tineri studioși)! Am strâns cele mai multe mizerii din cele 3 trasee parcurse până acum (celelalte 2 în Rodnei-luna mai și Țibleș-luna iunie, conform proiectului MUNȚII NOȘTRI CURAțI, NU CURĂȚAȚI! cofinanțat de Consiliul Județean). Aproape 30 de saci am umplut, „datorită” în special unor cârciumari care au deversat o mulțime de ambalaje „specifice” în apropiere de intersecția Drumul Romanilor cu DN17, dar și petrecăreților care și-au „uitat” în Poiana de la Valea Stăjii resturile de la picnicurile petrecute în mijlocul…naturii…sau a gunoaielor?
Suntem convinși că noua conducere a Primăriei Tiha Bârgaului va lua măsuri mai aspre împotriva rău-voitorilor, care uită că poate vor vrea să se întoarcă în același loc, și le-ar place să-l găsească curat. Niște camere de luat vederi ar fi o idee bună cu condiția de a fi și utilizate…credem că ar trebui concepută o procedură care să stabilească clar modul prin care vor fi urmăriți apoi cei nepăsători, pentru a fi amendați fără milă și fără părtinire, conform O.G. 21/2002 privind gospodărirea localităților, cu o condiție, zicem noi, de a fi avertizați în prealabil, prin niște panouri poate mai explicite decât panoul nostru ( „Vă rugăm RESPECTAȚI NATURA!”). Și poate că niște coșuri de gunoi ar fi de asemenea de folos….desigur, dacă se va asigura și golirea periodică a acestora…Avem o zonă turistică atât de frumoasă, de ce să nu o prezentăm așa cum e ea, fără „adaosurile omenești”! Asemenea minime dotări – camere de luat vederi, panouri/ afișe, coșuri de gunoi – ar trebui în toate locurile din județ care sunt destinate locurilor „la iarbă verde”!
Cât despre cârciumarii „gospodari” din zonă, credem că Garda de Mediu îi poate verifica dacă au contracte de salubrizare, pe care să le și respecte…
A fost alături de noi pădurarul din zonă și dl. Vlad Florin șeful Ocolului silvic, fiindcă dumnealor au preluat spre bună îngrijire panourile „Vă rugăm RESPECTAȚI NATURA!” (pe panou sunt lucrările premiate la concursul de desene și afișe, cu același nume, din luna aprilie)! Acum am pus 3, și anume 1 la Piatra Fântânele, intersecția din poiana Rusului, cu drumul spre Tășuleasa, al 2-lea la intrarea din DN17 pe Drumul Romanilor și al 3-lea la Valea Străjii. Cu bunăvoința și amabilitatea șefilor de ocoale silvice și primari din zona de munte, vom reuși să amplasăm în perioada următoare toate cele 50 de panouri, pe traseele din munții noștri, conform proiectului”, informează organizatorii proiectului.

Ultima acțiune de igienizare, are loc în Calimani, pe data de 6 august.

(5)

Leave a Reply