LENTILA

Află ce este lentila intraoculară!Cât decontează CJAS din preț?

Lentila intraoculară este un dispozitiv medical care poate fi implantat într-un ochi pentru a înlocui un cristalin afectat care a fost îndepărtat, respectiv un cristalin artificial. Lentilele intraoculare sunt utilizate clasic în tratamentul cataractelor, cristalinul afectat de cataractă fiind eliminat și înlocuit cu un cristalin artificial, deși ele pot fi de asemenea folosite pentru a corecta anumite tipuri de probleme de vedere.

Casa de Asigurări de Sănătate decontează dispozitivul medical la un preț de referință, care se stabilește anual, prin normele de decontare a serviciilor medicale, în momentul de față fiind de 284,86 Ron. Prețul de referință poate fi mai mic, egal sau mai mare decât prețul efectiv al lentilei pe care pacientul trebuie să o achiziționeze, în funcție de natura afecțiunii oculare, tipul de lentilă și furnizorul de la care o achiziționează. Dacă prețul de achiziție este mai mic sau egal cu prețul de referință, CAS decontează integral lentila intraoculară. Dacă prețul de achiziție este mai mare decât prețul de referință decontat de CAS, asiguratul plătește diferența de preț.

În cazul în care medicul specialist decide că asiguratul trebuie supus unei operații de schimbare a cristalinului cu un cristalin artificial/lentilă intraoculară,asiguratul TREBUIE SĂ SOLICITE MEDICULUI SPECIALIST O RECOMANDARE SCRISĂ pentru dispozitivul „lentilă intraoculară” precum și PROGRAMAREA PENTRU OPERAȚIE.

„Asiguratul se prezintă la CAS cu recomandarea medicului spcialist, buletinul de măsurători pe baza căruia s-a făcut recomandarea, copie după cartea de identitate și copie după cuponul de pensie unde este cazul. La sediul CAS se depune o cerere tip în vederea aprobării decontării lentilei”, potrivit CJAS BN.

CAS, în baza documentelor depuse, emite o decizie de aprobare a decontării dispozitivului medical, care este valabilă 30 de zile de la data emiterii, cu care, asiguratul se va prezenta la furnizorul ales pentru achiziționarea lentilei în termenul de valabilitate a deciziei. Decizia este ÎNSOȚITĂ DE LISTA FURNIZORILOR AFLAȚI ÎN CONTRACT CU CAS DE LA CARE ASIGURATUL POATE ACHIZIȚIONA LENTILA.
Decontarea dispozitivului de către CAS se face DIRECT FURNIZORULUI, în urma facturii și documentelor însoțitoare pe care acesta le depune pentru decontare și NU ASIGURATULUI!
Odată lentila achiziționată, asiguratul se poate prezenta pentru operație.

Dacă asiguratul are nevoie de lentilă intraoculară pentru ambii ochi, pentru cel de al doilea ochi CAS decontează lentila dupa 6 luni de la data deciziei de aprobare pentru primul ochi.

(204)

Leave a Reply