propuneri_Seserman

Alin Seserman are câteva propuneri de proiecte pentru anul 2016! Tu ce părere ai?

Consilierul municipal al PNL, Alin Seserman, consideră că se pot face multe în Bistrița, astfel că are câteva propuneri de proiecte pentru 2016.

„Ce proiecte vrei să fie realizate în 2016? Ce investiții consideri prioritare? E nevoie de o piață agroalimentară modernă? Îți dorești un festival de jazz? Ce vrei să se întâmple cu punctul termic din cartierul în care locuiești? Ar trebui Primăria să se implice în reabilitarea bazelor sportive aflate în degradare?
Vă prezint proiectele pe care le propun pentru Bistrița anului 2016. Eu cred că sunt proiecte viabile și necesare. Tu ce părere ai?

Străzi 

Amenajarea străzilor care au documentații tehnice întocmite. Există proiecte pentru modernizarea/asfaltarea mai multor străzi din oraș, iar aceste documentații, conform legii, își pierd valabilitatea după 3 ani. În consecință, amânarea lucrărilor propriu-zise ar duce la pierderea unor sume importante de bani din bugetul local. Un alt aspect important este faptul că Primăria Bistrița cheltuie sume impresionante de bani pentru reparații/plombări, iar problema rămâne nerezolvată. Pe lângă străzile din cartiere noi de locuințe, mai avem de modernizat un număr mare de străzi din interiorul orașului, chiar din zona centrală. Anul trecut am propus și s-a aprobat începerea unui proiect modern pe traseul străzilor Decebal, A.Mureșanu, Năsăudului, Gr. Bălan, cu iluminat arhitectural, cabluri îngropate și piste de biciclete.

Alte două proiecte au fost demarate cu ani în urmă, respectiv realizarea legaturii între strada Gării cu strada Tărpiului și creare acces rutier între str. Arțarilor și str. Lucian Blaga dar implementarea propriu-zisă nu a început.
Propun contractarea lucrărilor pentru implementarea acestor proiecte.

Educație
Modernizarea terenului de fotbal și a pistei de alergare din incinta CNLR. Reabilitarea Parcului Dendrologic din cadrul Colegiului Național Liviu Rebreanu în suprafață de 8525 mp.
Modernizarea școlii Generală nr.4 și a Liceului de Muzică.
Dotarea școlilor cu echipamente informatice, proiectoare etc. conform cererilor din partea unităților de învățătământ.
Aprobare a unui plan multianual pentru modernizarea grădinițelor.

Studii
Bistrița nu are un studiu de specialitate care să ofere soluții privind dezvoltarea armonioasă a zonelor periferice orașului. Se construiește haotic, hale, case, ateliere la un loc. În timp ce bistrițenii care au case în aceste zone sunt deranjați de zgomot, cei care au activitate economică nu se dezvoltă fiindcă nu se creează vad comercial. De asemenea trebuie delimitate zonele de agrement de cele de producție sau servicii. Absența unor documente care să aibă la bază planificarea teritorială și urbanistică are efecte nedorite și cu consecințe pe termen îndelungat, de aceea sunt necesare studii și actualizări periodice ale planurilor de dezvoltare a orașului.
Actualizare studii și proiectare Piața Decebal. Piața Decebal este locul în care mii de bistrițeni merg zilnic iar condițiile de acolo sunt insalubre, neadecvate unui comerț modern care să și susțină producătorii locali. Cu toate că județul nostru are un număr impresionant de fermieri și este preponderent rural, majoritatea bistrițenilor își fac cumpărăturile în supermarket-uri, fiindcă spre exemplu acum în piață produsele îngheață. E nevoie de o piață modernă cu temperatură controlată, cu dușuri pentru producători și comercianți. S-a realizat un proiect acum câțiva ani de zile dar nu s-a întâmplat nimic concret, proiectul nu a fost considerat prioritar, în detrimentul altor idei controversate și foarte probabil lipsite de viabilitate. Este necesară o actualizare și prioritizare a proiectului de modernizare pentru Piața Decebal.

Sistemele actuale de încălzire pentru spațiile publice ale municipalității sunt învechite și foarte costisitoare. O sală de sport consumă gaz pe lună în valoare de aproximativ 15000 lei. Sumele pentru încălzirea spațiilor școlare, a instituțiilor primăriei sunt uriașe. Este nevoie ca un grup de specialiști să studieze atent problema și să implementăm sisteme alternative mai eficiente pentru consumul de energie termică. Un prim proiect ar fi, cred, realizarea unui studiu de oportunitate cu privire la implementarea unui nou sistem de încălzire pentru cele patru licee situate pe bulevardul Republicii, Primăria Bistrița și alte instituții aflate în apropiere.

Efectuarea unui studiu de oportunitate și fezabilitate privind valorificarea celor peste 30 de hectare de teren ale Liceului Agricol. Terenul care aparține liceului a fost închiriat an de an pentru pășunat, sumele obținute fiind nesemnificative. Școala agricolă ar trebui relansată ținînd cont de specificul și potențialul zonei. Este o greșeală abordarea de astăzi privind studiile agricole și cred că ar trebui o mediatizare intensă a avantajelor și oportunităților din domeniu. Liceul trebuie să utilizeze resursele pe care le are pentru înființarea unei ferme model care să stimuleze copiii să urmeze această școală.
Un proiect util ar fi crearea unei ADI pe educație între Bistrița și comunele din județ pentru pregătirea elevilor în domeniul agricol și horticol. Asigurarea cazării gratuite pentru elevi de către municipiul Bistrița și asigurarea încălzirii spațiilor liceului de către ocoalele silvice din județ prin implementarea unui sistem de încălzire pe lemn sau rumeguș.
Elaborare studiu de oportunitate și fezabilitate pentru valorificarea celor 3,2 hectare de teren aflate pe strada Zefirului și reabilitarea sitului poluat Uzina Termică. După închiderea sistemului centralizat de producere a energiei termice a orașului uzina termică, punctele termice de pe teritoriul orașului au intrat într-o degradare continuă. Absența unui program și a unei planificări privind valorificarea terenurilor, construcțiilor are consecințe negative. Astăzi în centrul orașului avem mormane de fier vechi, construcții părăsite care au devenit focare de infecție și locuri periculoase pentru populație.

Mediu, recreere, sport
Începerea realizării pistelor de biciclete. În strategia de dezvoltare a orașului sunt prevăzuți 80 km de piste de biciclete până în anul 2020. Suntem mult în urmă cu acest proiect. Implementarea a fost întârziată de incoerența studiilor realizate. Practic s-a făcut întâi un proiect pentru pistele de biciclete fără să avem un studiu de trafic. La începerea studiului de trafic s-a observat că există inadvertențe mari între ce spunea proiectul inițial și realitate. Acum studiul de mobilitate este gata, nu mai există impedimente pentru începerea lucrărilor propriu-zise.

Modernizare zonei dealului și a Pădurii Codrișor. Realizare studiu de fezabilitate pentru amenajarea râului între Podul Jelnei și Podul Budacului ca zonă de recreere. Modernizarea parcului municipal trebuia să prevadă și modernizarea pădurii în același proiect. Astăzi este o altă realitate, iar modernizarea pădurii Codrișor, amenajarea râului ca zonă de promenadă și recreere cred că este un proiect așteptat de toată lumea.

Realizarea/amenajarea unor terenuri de sport în localitățile Unirea, Sărata, Slătinița, Ghinda, Viișoara. Acolo unde Primăria nu are teren în proprietate propun cumpărarea de teren de pe piața privată. Deși este un lucru banal, localitățile componente nu au terenuri de sport amenajate, cu excepția unui teren în localitatea Sigmir, proiect derulat de guvern în perioada anului 2011.

Bazele sportive de tradiție ale orașului Mecanica, Ario, CFR se degradează continuu. Cea mai bună soluție ar fi cumpărarea acestor baze, ca ele să fie redate bistrițenilor.

Alte proiecte care deși nu sunt de mare anvergură pot aduce schimbări pozitive pentru oraș
Susținerea unui festival de jazz important, preferabil în partneriat cu o echipă cu experiență și rezultate dovedite în acest domeniu. Obiectivele festivalului ar trebui să fie atragerea de turiști și diversificarea ofertei culturale din Bistrița.
Modernizarea locurilor de joacă pentru copii. Multe dintre acestea sunt uzate, aproape de paragină. Ar trebui analizate exemple de succes, realizate din materiale mai durabile pentru ca investiția să reziste în timp.
Elaborarea unei strategii pentru valorificarea imobilelor care aparțin orașului inclusiv punctele termice.
Realizarea unei zone de camping pentru turiști”, precizează Seserman pe blogul său.

(12)

Leave a Reply