Arta, pune în valoare Parcul Municipal Bistrița

Opera de artă „Fecioara”, a sculptorului Grigore Bradea a fost modelată în gips, în anul 1986, și reprodusă în 2016, în bronz, la o înălțime de 3 metri.

Acum, aceasta stă la loc de cinste, în Parcul Municipal din Bistrița, în apropierea foișorului, unde va fi admirată zilnic de către bistrițeni, dar și de turiștii care se vor perinda prin oraș.
Lângă statuie este imprimat și un scurt istoric al proiectului și al operei lui Grigore Bradea. La evenimentul de vernisare a lucrării, intitulat „Majoratul unei absențe. „Fecioara” de bronz”, statuia a fost dezvelită în prezența urmașilor artistului, Alexandru, Ion și Ioana Bradea, a oficialităților locale și județene, dar și a altor personalități.

„Mulțumim celor care au fost alături de noi. Este rodul unei munci de echipă de aproape trei ani. Ne bucurăm că reușim să oferim această lucrare, ne bucurăm că este primul monument de for public al lui Grigore Bradea. Ne-ar fi plăcut să fi fost realizat în timpul vieții lui, dar n-a fost să fie, acceptăm lucrurile așa cum sunt. Sperăm să urmeze și alte lucrări, sunt sute de forme, schițe și idei în opera lui Grigore Bradea care au rămas nefolosite. Ne dorim să le scoatem la suprafață”, a precizat – Alexandru Bradea.

De asemenea, Ion Bradea a precizat că numele tatălui său, sculptorul Geigore Bradea va dăinui sute de ani „atunci când poate urmașii urmașilor noștri vor trece pe aici vor vedea această lucrare și ce a lăsat în urma lui”.

„Noi asta am dorit, să îi oferim tatălui nostru șansa la eternitate, pe care o merită cu desăvărșire. Este o lucrare reprezentativă din opera artistului Grigore Bradea, care a explorat această prezență feminină, a căutat-o în diverse forme și aspecte. Este un proiect foarte drag nouă. Sunt cam 30 de lucrări de sculptură monumentală în opera sa, dar niciuna în Bistrița. Aceasta este prima”, a menționat Ion Bradea.

Fiica sculptorului a precizat că lucrarea a fost recuperată în urmă cu doi ani.

„Este o lucrare foarte importantă din opera tatălui meu, am recuperat-o abia de doi ani. Am înțeles de la specialiști că a fost făcută special pentru a fi turnată, originalul fiind realizat în gips alb, practic negativul pentru a fi turnat în bronz. Știm că a avut multe proiecte pentru monumente care să fie amplasate în Bistrița, însă din diferite motive nu s-au concretizat”, a adăugat Ioana Bradea.

Totodată, președintele CJ BN, a menționat că lucrarea va înfrumuseța și mai mult, Parcul Municipal.

„Îi felicit pe urmașii sculptorului pentru eforturile pe care le fac, felicitări Alexandru, Ion și Ioana. Sunt mândru că au ales să fie parteneri cu noi și lucrarea originală, de 55 cm, a fost cedată CJ care o acordă ca simbol celor care primesc anual titlul de Cetățean de onoare al județului. O lucrare de asemenea valoare va înfrumuseța și mai mult, de acum, Parcul Municipal. Am înțeles că portofoliul de lucrări al lui Grigore Bradea este unul extraordinar și mi-aș dori ca în cât mai multe locuri frumoase să fie prezente astfel de lucrări. Trebuie să punem în valoare oamenii care au scris istorie pentru județul nostru, iar Grigore Bradea a fost unul dintre cei mai mari artiști. Faptul că lumea a venit în număr mare este o dovadă că Grigore Bradea este apreciat și la 18 ani de la părăsirea acestei lumi”, a notat pe pagina de socializare, președintele CJ BN, Radu Moldovan.

Grigore Bradea a fost un sculptor român, care a devenit membru al U.A.P. în 1981, la secția sculptură, fiind unul din cei mai reprezentativi sculptori români din generația ’70.

(5)

Leave a Reply