MUNITIE

Atenție la munițiile neexplodate!

În ultima perioadă, tot mai multe persoane fizice din Bistrița-Năsăud aleg să comercializeze elemente de muniție rămase neexplodate prin agenții de colectare a deşeurilor feroase si neferoase. Atenție, însă, pericolul este foarte mare atât pentru cei care transportă elementele în condiții nesigure, persoanele pe lângă care trec în momentul transportului și pentru personalul operatorilor de colectare a deșeurilor.

Pompierii din Bistrița-Năsăud reamintesc că munițiile rămase neexplodate sunt toate categoriile de muniții utilizate în scop militar, trecute prin gura de foc, lansate sau inițiate, care nu au avut efect final prin nefuncționare sau cele neutilizate şi care nu au fost distruse, descoperite în locuri, altele decât cele permise. Munițiile descoperite neexplodate constituie un pericol deosebit pentru oameni, în condițiile contactului cu acestea. În ultimele trei luni, echipajul pirotehnic din cadrul ISU “Bistrița” a participat la mai multe misiuni de asanare la agenții de profil, ridicând peste 300 de kg de elemente de muniție rămase neexplodate.

În acest context, reprezentanții I.S.U. Bistrița-Năsăud spun că sunt sunt interzise următoarele: (DACA VREI, FA CARTON PE CHESTIA DE JOS!)
-comercializarea acestora prin agenții de colectare a deşeurilor feroase si neferoase;
-atingerea munițiilor cu mâna sau cu alte obiecte ;
-ridicarea, transportul si introducerea munițiilor în diferite încăperi sau locuințe;
-lovirea sau mişcarea munițiilor găsite în pământ sau la suprafață ;
-introducerea munițiilor în foc;
-topirea elementelor metalice de muniții;
-tăierea munițiilor cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură;
-folosirea munițiilor pentru improvizarea diferitelor unelte ;
-utilizarea pulberilor si explozivilor provenite din muniții în scopuri artizanale;
-demontarea de la muniții a focoaselor sau a altor elemente componente ;
-folosirea pentru joacă, de către copii, a unor muniții, cum sunt: grenadele, proiectilele şi focoasele sau alte elemente ale acestora.

(6)

Leave a Reply