Bilanț în urma cutremurului din Italia

Cutremur devastator în centrul Italiei.
Acesta a afectat 293 de cladiri istorice, a informat ministrul culturii, Dario Franceschini. În zona de epicentru a seismului, situată la circa 150 km de Roma, se află numeroase biserici, clădiri și monumente construite între secolele al XIII-lea și al XIV-lea, din care o mare parte au suferit pagube majore, relatează AFP.
Cutremurul a fost urmat de aproape 1.000 de replici, dintre care 57 vineri, una dintre ele având magnitudinea 4.8. Specialiștii spun că aceste replici seismice vor continua.

Oraşele cel mai grav afectate de seisme sunt: Amatrice, Arquata, Accumoli şi Pescara del Tronto. Acestea sunt de obicei slab populate, dar în sezonul estival sunt pline de turişti, de aceea numărul persoanelor dispărute este greu de prognozat.
Bilanțul persoanelor decedate este de 268 și peste 400 răniți.
Opt români şi-au pierdut viaţa în urma cutremurului din Italia, potrivit bilanţului provizoriu al Ministerului Afacerilor Externe. Alţi cinci români sunt răniţi şi 19 daţi dispăruţi. Potrivit unor surse, 12 români ar fi murit în urma cutremurului, 11 femei și un bărbat. Informația vine de la Eugen Terteleac, președintele Asociației Românilor din Italia.

Potrivit Protecției Civile, nivelul solului în Amatrice a coborat cu 20 de centimetri în urma seismului.

„Am primit cu profundă tristeţe vestea producerii cutremurului care a afectat centrul Italiei, în cursul nopții de 23 spre 24 august, soldat cu foarte multe pierderi de vieți, răniți, persoane dispărute și pagube materiale însemnate. Durerea este și mai mare întrucât printre aceștia se numără și cetățeni români, decedați, răniți, dați dispăruți sau evacuați.
În aceste momente de grea încercare pentru comunitatea italiană din Amatrice și pentru cetățenii Italiei, îmi exprim solidaritatea față de poporul italian, gândurile mele îndreptându-se către toate persoanele afectate și familiile acestora. Totodată, împărtăşesc durerea familiilor şi a apropiaţilor cetățenilor români decedați, răniți, dispăruți sau evacuați.
Transmit condoleanţe familiilor și apropiaților celor care şi-au pierdut viaţa, iar celor răniţi, însănătoșire cât mai grabnică şi puterea de a trece peste această cumpănă.
Salut curajul și determinarea de care dau dovadă, în aceste momente, toți cei care s-au mobilizat pentru a veni în ajutorul persoanelor afectate”, precizează Avocatul Poporului, Victor CIORBEA.

sursa foto. www.radiocraiova.ro

(2)

Leave a Reply