biserica-din-jelna-interior-altar

Biserica Evanghelică de la Jelna, salvată de o handbalistă?

Lois Abbingh, care este și Ambasador UNICEF al Bunăvoinței, vine în sprijinul consolidării Bisericii Evanghelice de la Jelna!

„Prin calitatea pe care o am, voi încerca să atrag atenția cât mai multor oameni în privința acestui monument istoric. Dincolo de activitatea sportivă, de faptul că joc handbal, vreau să dau ceva înapoi României și vreau să ajut în acest proiect. Știu multe despre acest județ, unele dintre fostele mele colege, precum Laura Oltean, joacă la Bistrița. Am auzit lucruri frumoase despre Bistrița, acum este prima dată când ajung aici, este un oraș frumos”, a precizat handbalista de talie internațională, Lois Abbingh.

În 1455, la Biserica din Jelna erau importante relicve creştine: fragmente din veşmântul Fecioarei Maria, din coroana de spini a lui Iisus şi pământ de la Mormântul Sfânt de la Ierusalim. În anul 1502, Biserica avea un steag aurit pentru procesiuni religioase. În 1558, obiectele catolice sunt vândute, biserica devine lutherană, se ridică turnul din piatră şi se montează un ceas.

„În această seară am avut o întâlnire foarte constructiva cu Lois Abbingh și cu Dl. Dr. Kollar Tibor din Budapesta, care sunt foarte interesați să susțină conservarea acestui monument, inclusiv printr-o campanie de strângere de fonduri.
Până acum, alături de managerul Complexului Muzeal am clarificat o parte consistentă din documentațiile de proprietate, iar în următoarea fază, alături de domnul Dr. Kollar Tibor și Arhitectul Șef al județului vom realiza și celelalte documentații necesare pentru a opri distrugerea acestui monument.
Îi mulțumesc lui Lois, o sportivă care o admir foarte mult, una dintre cele mai talentate handbaliste din lume și domnului Dr. Kollar Tibor pentru disponibilitatea de a susține acest proiect!” a precizat președinte CJ BN, Radu Moldovan.

Deși există dovezi arheologice ale locuirii zonei încă din perioada preromană, Jelna este atestată documentar în anul 1264, ca localitate formată din coloniști germani. Până la începutul secolului al XX-lea populația dominantă a fost cea germană: 71% prin cei 419 locuitori germani în anul 1920. Biserica evanghelică a fost cea în jurul căreia s-a dezvoltat satul. Biserica, împreună cu o incintă de zid și completată cu un turn medieval de apărare și supraveghere a zonei, este inclusă pe Lista Monumentelor Istorice și sunt încadrate cronologic secolelor XV-XVI.

Datarea cronologică a bisericii este bazată pe baza inscripțiilor din secolul al XV-lea, în condițiile în care în anul 1332 exista deja un preot în Jelna – în perioada în care biserica era romano-catolică, iar în 1467 este atestat și un preot paroh al bisericii din Jelna, ce purta hramul Sf. Petru. Hramul bisericii se păstrează până secolul al XVI-lea, când comunitățile săsești din Transilvania adoptă modelul de reformă religioasă propus de Marin Luther. Biserica este părăsită la mijlocul secolului al XX-lea, când comunitatea săsească se reduce treptat. Turnul de piatră și casa parohială din apropiere sunt cumpărate în anul 1967 de către comunitatea ortodoxă din localitate. În anii 1980-1990 biserica se ruinează, dar turnul este întreținut în continuare de comunitate ortodoxă locală. În turn se află două clopote, unul mici din anul 1884 și unul mare din 1925 care l-a înlocuit pe cel turnat în anul 1496. Conform inscripțiilor descoperite, incinta de zid a fost finalizată în anul 1494, iar turnul, în forma în care s-a păstrat până astăzi, a fost finalizat în anul 1560. La Muzeul Brukenthal din Sibiu au fost predate, în anul 1905, documentele cu socotelile din anii 1455-1564 ale Jelnei. Conform acestor documente, în secolul al XVI-lea, Biserica din Jelna adăpostea fragmente din veșmântul Fecioarei Maria, din coroana de spini a lui Iisus și pământ de la Mormântul Sfânt din Ierusalim.

(20)

Leave a Reply