pista biciclete

Bistrița pe bicicletă ?

Primăria municipiului Bistrița vine cu un studiu de fezabilitate ”reînnoit” prin care se reia tema pistelor de biciclete.

 

„Toate au mers șnur în ședința consiliului local Bistrița, de ieri, până la proiectul de hotărâre privind pistele de biciclete.

Spre mirarea bistrițenilor primăria vine cu un studiu de fezabilitate ”reînnoit” prin care se reia tema pistelor de biciclete. M-am întrebat de ce acum? Explicația ne-o dă primarul: ”Guvernul tehnocrat a scos de la finanțările nerambursabile o serie de teme de proiect” și doar câteva au mai rămas eligibile printre care și pistele de biciclete.

”Nașpa” rău pentru conducerea primăriei să nu mai aibă de ales! Dar nu contează. Primăria găsește o modalitate de a sifona bani publici și din acest proiect inventând ”stâlpișorii”. Ce sunt stâlpișorii? Stâlpișorii sunt ”micro-țepe” pe care primăria Bistrița le dă în buzunarul contribuabilului. Stâlpișorii sunt simbolul sifonării banilor publici spre firmele de partid. La un preț de 175.000 euro/km de pista de biciclete, stâlpișorii reprezintă jumătate din costul acestor piste

Desigur că primăria încearcă să ne convingă că stâlpișorii adoptați prin soluția tehnică a proiectului sunt un element esențial în protecția biciclistului, participant la trafic, că fără aceștia ar fi iadul pe șoselele Bistriței. Argumentația că la noi trebuie să existe ”stâlpișori” pentru că la noi nu există cultul respectului față de participanții la trafic este de-a dreptul hilară. Mai mult, vin cu argumentația că aceștia sunt ”bani europeni”, adică căzuți din cer (probabil de la extratereștrii) și că nu trebuie să ne facem griji privind costul ridicat al proiectului.

Trebuie să reamintim primăriei că ”banii europeni” sunt bani din buzunarele noastre și că trebuie cheltuiți cu chibzuință. Dacă alte primării reușesc să facă piste de biciclete la costuri de 75.000 – 100.000 euro/km (și acele primării nu sunt ”ușă de biserică”) atunci e clar că ”tunul” primăriei Bistrița e cam mare. La fel va fi și gaura din buzunarele contribuabilului.

Altfel, inițiativă e lăudabilă”, spune Ștefan ANBRUȘ, de la Partidul Verde filiala Bistrița-Năsăud.

(55)

Leave a Reply