DOLHA

Bistrițeni respinși la plată dintr-un motiv stupid

Fermierii bistrițeni au decis să intre în greva foamei după ce au aflat că sunt excluși de la plată. Motivul, unul cât se poate de stupid. Vacile pe care au dat zeci de mii de euro nu au fătat la timp…

Pentru a fi eligibili la sprijinul cuplat pentru bovinele de carne, fermierii români trebuiau să facă dovada că vacile au fătat sau au avut un avort înainte de data de 15 iunie 2015.
Potrivit Mediafax, fiecare dintre cei trei fermieri aveau de încasat subvenţie în valoare de câte 12.200 de euro.

Situația fermierilor bistrițeni și nu numai a lor a fost ridicată ieri în Parlamentul României de către deputatul Stelian Dolha, la o dezbatere cu directorul general al APIA, Nicolae Horumbă.

„Am cerut conducerii APIA soluții pentru fermierii greviști
Am ridicat problema fermierilor din Blăjeni care fac greva foamei la APIA Bistrița-Năsăud pentru că au rămas fără sprijinul cuplat, în fața directorului general al APIA, Nicolae Horumbă și a colegilor din Comisia de agricultură a Camerei Deputaților și am insistat să se găsească o soluție rezonabilă.
Practic oamenii urmau să ia sprijinul cuplat de 1400 de euro pentru vita de carne, li s-au acceptat actele, dar au aflat abia acum că nu se încadrează din cauza unei condiție stupide: vițeii ar fi venit pe lume mai tîrziu cu câteva săptămâni decât a impus ca si data limită cel care a făcut normele. Condiția impusă a stârnit ilaritate în comisie, însă dincolo de stupiditatea poveștii, rămâne paguba oamenilor care au investit bani grei în aceste animale, au contractat credite și acum află că din sprijinul de vis, adică cea mai mare subvenție s-ar fi ales praful. Directorul Horumbă mi-a spus că problema fermierilor de la Bistrița e în studiu, că se caută o rezolvare și în cel mai scurt timp va anunța ce soluție a găsit.
Înțeleg și că din cei 5 fermieri bistrițeni care au depus actele pentru sprijinul cuplat la vita de carne, așa zis subvenție-vedetă, niciunul nu va primi banii, ceea ce ridică serioase semne de întrebare”, a precizat Stelian Dolha, deputat PNL și membru în Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților.

(0)

Leave a Reply