magazin 1

Buda: „Asistăm la poziții dominante ale procesatorilor și retailerilor”

Practicile hypermarket-urilor în relaţia cu producătorii şi modul în care contractele pot fi standardizate la nivelul UNIUNII EUROPENE, pentru evitarea abuzurilor, ar putea fi reglementat de Parlamentul European.

Săptămâna trecută la Bruxelles s-a dezbătut un act normativ care vrea să pună capăt abuzurilor marilor retaileri prin introducerea unor contracte-tip între rețelele comerciale și furnizori. Eurodeputatul Daniel Buda, membru în comisia de agricultură a Parlamentului European spune că un raport cu privire la practicile neloiale în cadrul lanțului de aprovizionare cu produse a fost dezbătut deja în cadrul comisiilor de specialitate.

„Din păcate, în momentul de față, asistăm la poziții dominante ale procesatorilor și retailerilor, care afectează în mod direct producătorii, fiind forțați să vândă la prețuri mici, dar și consumatorii, care sunt constrânși să plătească un preț mai mare comparativ cu alte state.. sunt convins că această inițiativă a Parlamentului European se va regăsi cu siguranță într-o viitoare propunere legislativă a Comisie”, precizează europarlamentarul Daniel Buda, pe pagina sa de socializare.

Și în Parlamentul românesc se caută formule pentru înlăturarea clauzelor abuzive introduce de supermarket-uri. În comisia de agricultură a Camerei Deputaților s-au dezbătut mai multe modificări la legea de funcționare a supermarket-urilor, inclusiv reglementările referitoare la taxa de raft, care potrivit deputaților nu ar fi conform cu prevederile Noului Cod fiscal.

(17)

Leave a Reply