CAMPUS BECLEAN

Campusul Colegiului Național „Petru Rareș”- aproape de final

Cu pași rapizi spre final. Mai exact, este vorba de lucrările la Campusul Colegiului Național „Petru Rareș”, din Beclean, unde curând, elevii vor învăța într-unul dintre cele mai moderne centre didactice preuniversitare din țară, grație unui proiect demarat în anul 2014 și implementat cu fonduri europene.

„Lucrările la Campusul Colegiului Național „Petru Rareș” sunt spre finalizare, este una dintre cele mai importante realizări ale orașului Beclean, atât pentru profesori, cât și pentru copiii copiilor noștri. Felicitări și mulțumiri tuturor celor ce au contribuit la acest moment unic în istoria orașului nostru!” a precizat primarul orașului Beclean, Nicolae Moldovan.

Proiectul campusului şcolar de la Beclean a făcut parte din Programul Operațional Regional, implementat la nivel național de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional, de către Agenția de Dezvoltare Regională Nord-Vest, organism intermediar ce a monitorizat implementarea acestuia, iar la nivel local, de Primăria orașului de pe Someș. Este vorba despre iniţiative începute în anii 2008-2009 care şi-au găsit în 2014 circumstanțe favorabile de derulare, în condițiile în care Guvernul a realocat pe sectorul învățământ, în baza unor contracte existente valabile, fonduri UE rămase neconsumate.

Proiectul Campusului Școlar al Colegiului Național „Petru Rareș” Beclean este în valoare de peste 4,5 milioane de euro.

Lucrările care au fost derulate în cadrul proiectului de la Beclean au constat în extinderea infrastructurii școlare cu un corp nou de clădire, reabilitarea tuturor corpurilor de clădire existente, schimbarea completă şi modernizarea acoperişurilor, realizarea izolației termice și facilitarea accesului la procesul de învățământ a persoanelor cu dizabilități locomotorii, prin amenajarea de rampe și grupuri sanitare specifice.
Elevii beclenari vor avea parte de săli moderne pentru cursuri (24 în plus faţă de până acum), garsoniere pentru profesori și elevi, internat şi cantină amenajate modern, centrală termică proprie, noi ateliere, laboratoare performante, curte interioară reamenajată complet, teren de sport nou. Peste 1500 de persoane, profesori şi elevi din Beclean şi din 12 comune învecinate, care îşi desfăşoară activitatea în cele două unităţi de învăţământ, sunt cele care se vor bucura, cu începere din viitorul an şcolar de condiţii moderne, de nivel european, pentru desfăşurarea activităţilor educaţionale.

Totodată, investiţia de la Beclean are și implicații turistice orientate în jurul Băilor Figa, rezultate din utilitatea ce va fi dată pe timpul vacanței de vară celor 200 de locuri de cazare în regim de internat amenajate în campus în cadrul proiectului prin oferta de cazare pusă la dispoziţia turiştilor pe durata sezonului estival.

sursa foto. Nicolae Moldovan

(3)

Leave a Reply