bani

Câștigăm mai mult, cheltuim pe măsură

Dacă în urmă cu ani de zile România, ca de altfel întreaga Europă era lovită în plin de o criză economică virulentă, se pare că apele se liniștesc treptat. Astfel, conform Institutului Național de Statistică, anul trecut, în Bistrița-Năsăud veniturile medii lunare pe gospodărie au depășit 2.600 de lei, cu peste 7 procente față de anul 2014.

Cheltuielile totale ale populației au fost, în medie, de 2.300 de lei lunar pe gospodărie, adică 880 de lei pe persoană. Acestea au reprezentat circa 87 la sută din nivelul veniturilor totale, în scădăre cu 3,2 puncte procentuale, comparativ cu 2014. Din totalul veniturilor bănești, cele în natură au reprezentat 325 de lei pe gospodărie. Concret 122 de lei pentru o persoană. Salariile și celelalte venituri au format cea mai importantă sursă de venituri, peste 55%. În ceea ce privește cheltuielile, principalele destinații ale fondurilor sunt consumul de bunuri, servicii și transferurile către administrația publică locală.

La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (23,9)%, veniturile din agricultură și cele din proprietate, respectiv din vânzări de active din patrimoniul gospodăriei. În concluzie, banii învârt lumea…depinde care este numărul acestora.

(10)

Leave a Reply