adapost

Câte adăposturi de protecție civilă sunt în Bistrița?

Peste 80 de adăposturi de protecție civilă i-ar putea proteja pe bistrițeni în cazul unui accident nuclear. Cel mai vechi dintre ele datează din 1974.

În cazul unui accident nuclear, care provoacă iradierea sau contaminarea populaţiei ori a mediului peste nivelurile admise de reglementările în vigoare, bistrițenii ar trebui să se adăpostească în adăposturi speciale.
Cel mai vechi adăpost datează din 1974. Categoriile de construcții la care realizarea de adăposturi de protecție civilă este obligatorie, sunt cele care au o suprafață construită, la sol, mai mare de 150mp și sunt prevăzute cu subsol.
Fiecare bloc care are astfel de adăposturi detine și o emblemă specifică, asta pentru ca populația să știe că acolo se află o construcție de acest tip. Fiecare are o capacitate de aproximativ 75 de persoane.
În Bistrița există cinci adăposturi publice construite între anii 1974 – 1985. Ele sunt situate pe străzile Intrarea Pinului, General Grigore Bălan, Albert Berger și Calea Moldovei, unele fiind și în administrarea Consiliului Județean.

„Adăpostuirle de protecție civilă sunt spații special executate sau amenajate pentru a asigura protecția populației.Acestea pot fi adăposturi publice sau adăposturi private. În județul BN, există un număr de 81 de adăposturi de protecție civilă din care 68 sunt în municipiul Bistrița”, a declarat plt. maj Viorel Botezat – purtător de cuvânt ISU „Bistrița” al jud. BN.

Adăposturile trebuie dotate cu bănci, rezervor de apă potabilă sau apă minerală îmbuteliată, lanternă electrică, telefon (în derivaţie la un post din apropiere), aparat radio, recipiente pentru resturi menajere, geantă sanitară, căşti de protecţie, trusă de deblocare salvare (cu rangă de fier, daltă metal, ciocan, lopată, topor, felinare de vânt cu petrol).
Dacă la noi nu există o statistică recentă a capacităţii de adăpostire la nivel naţional, în Elveţia sunt reţele de „centre operatorii protejate” constând din mari spitale subterane proiectate pentru a rezista la efectele exploziilor nucleare. Elveţia este ţara care are asigurată protecţia populaţiei în proporţie de 100%, iar în Canada capacitatea de protecţie împotriva radiaţiilor radioactive, depăşeşte numărul populaţiei ţării.

(21)

Leave a Reply