CASUTE

Ce specii avem în Parcul Municipal

Săptămâna trecută a fost marcată ca în fiecare an, „Ziua Pământului”, dedicată stopării distrugerii biosferei, a poluării și a încălzirii climei.

„Din 1998 Primăria municipiului Bistrița a ținut să marcheze în fiecare an acest aveniment, Ziua Pământului. Anul acesta, este și „Săptămâna Alfel”, așa că am profitat și am invitat un grup de elevi de la Liceul Tehnologic Agricol care au răspuns prezent și s-au alăturat reprezentantului de la Asociația „Harta Verde România”, pentru a curăța, a aranja și a amenaja de fapt coliviile de păsărele. Este perioada cuibăritului și este necesară această activitate. Sperăm ca, cetățenii să remarce că tot timpul ne îngrijim de păsărelele de aici și de vegetație, iar mesajul nostru pentru orășeni este acela că trebuie să avem grijă de biodiversitatea locală”, a precizat Zorica Morar, departament protecția mediului, primăria Bistrița.

Specia predominantă a păsărilor din Parcul municipal sunt Țiclenii, Pițigoii mari, Pițigoii cu cap albastru, Pițigoiul sur, Pițigoiul cu coada lungă, Ciocănitoarea de grădină și Ciocănitoarea-siriacă, Mugurari, mătăsari, bot-groși, Cojoaica și alte specii.

„Căsuțele existente în parc în număr de aproximativ 10, unele au mai dispărut între timp din diverse motive, dar cele rămase, au deja cca 5 ani. Din păcate nu toate au fost folosite, probabil este un lucru bun, pentru că există scorburi suficiente sau adăposturi suficiente pentru păsările existente în parc. În ultimii 2 ani, cel puțin trei dintre căsuțele existente în parc sunt folosite de vedeta Parcului Municipal, din punctul meu de vedere și nu veverițele, pentru că ele sunt prea puține în parc, dar este țicleanul, o pasăre asemănătoare cu ciocănitoarele din punct de vedere al comportamentului pe arbori. În ultimii 4 ani datorită creșterii în diametru ai arborilor, căsuțele fiind prinse cu un colier, și-au schimbat poziția, s-au ridicat, iar țiclenii pentru a compensa faptul că plouă în căsuțe și-au tapetat streașina căsuțelor cu biluțe de pământ, și când am observat acest lucru, mmi-am dat seama că e timpul să le repoziționez pe trunchi. Țiclenii o duc foarte bine în parc, populația crește, drept pentru care se pare că nici adăposturile nu le mai ajung. Modernizarea Parcului a avut și un detriment în ceea ce privește numărul de trunchiuri cu scorburi, arbori denumiți de către urbaniști arbori bolnavi sau de către horticultori, dar pentru biodiversitate au un rol important datorită faptului că găzduiesc foarte multe specii, care se hrănesc pe astfel de trunchiuri. Din fericire au mai rămas câteva și mulțumesc celor care au grijă de parc pentru că biodiversitatea acestui parc depinde de prezența acestor trunchiuri”, a precizat Ciprian Samoilă, biolog, Asociația „Harta verde România”.

De Ziua Pământului, România este reprezentată la New York, unde se alătură celor aproape 170 de ţări care semnează Acordul de la Paris cu privire la Schimbările Climei. Astfel, țara noastră recunoaşte interdependenţa tuturor organismelor vii şi îşi ia angajamentul să colaboreze la nivel global pentru protejarea mediului.

(5)

Leave a Reply