APA

Ce trebuie să știm despre apă?

Supranumită și Turbiditate (opacitatea sau lipsa de transparență a apei) este produsă de substanţele insolubile din apă.
Aceste substanţe pot fi sub aspectul naturii lor minerale sau organice, iar al originii, naturale (din sol) sau poluante (din reziduuri).
Importanţa lor sanitară constă din aspectul neplăcut imprimat apei, dar în același timp ele pot costitui suport pentru microorganisme care persistă astfel mai mult timp în apă. Culoarea apei este dată de substanţele dizolvate în apă și acestea pot avea o provenienţă naturală ca unele săruri minerale sau organisme acvatice care conferă apei o culoare galben verzuie sau brun-roșcată, dar pot proveni și ca urmare a poluării apei, mai ales cu substanţe chimice din care unele potenţial toxice. Din acest punct de vedere culoarea ca și turbiditatea, poate duce la limitarea folosinţei apei având un rol psihic, dar este și un indicator valoros de poluare a apei.

Gustul, este o proprietate organoliptică importantă a apei, mai ales a apei potabile. Această caracteristică depinde de prezenta unor substanțe minerale în apă, a unor suspensii sau a unor gaze dizolvate. Această proprietate se poate aprecia doar gustând apa și când se pot da diferite verdicte, ca de exemplu: fără gust, gust foarte slab, gust slab, gust perceptibil, gust puternic, gust foarte puternic. De regulă se afirmă că apa are un gust plăcut dacă conține o cantitate mică de săruri minerale.
Gustând apa putem aprecia natura unor substanțe aflate în apă. De exemplu dacă apa are un anumit gust înseamnă că apa conține substanțe dizolvate din categoria alaunilor, dacă apa are un gust dulceag înseamnă că ea conține substanțe organice și foarte puține săruri, dacă apa este sărată înseamnă că ea conține multă clorură de sodiu, dacă apa are un gust amar înseamnă că ea conține sulfat de magneziu sau clorură de magneziu, iar dacă apa este acidulată ea conține de regulă dioxid de carbon.

Mirosul apei este cauzat de prezența în apă a unor substanțe mirositoare. În condiții normale apele naturale sunt inodore. Prezența unor gaze, ca de exemplu H2S (hidrogen sulfurat) sau a unor substanțe organice în descompunere, a unor microorganisme, sau a unor substanțe chimice de natură antropică, pot imprima apei unele mirosuri. Prezența unor produse petroliere în apă, sau a unor fenoli, fac ca apa să aibă un miros neplăcut astfel încât nu mai poate fi potabilizată.
Apa potabilă este bine să fie consumată numai din surse sigure astfel sănătatea dumneavoastră nu ar putea fi pusă în pericol !, informează AQUABIS.

(4)

Leave a Reply