armata 7

Cercetaşii din Someşeni s-au antrenat în condiţii extreme

Subunităţi de cercetare din Batalionul 317 Cercetare „Vlădeasa” au desfăşurat în perioada 22-25 februarie, un stadiu de pregătire practică, în raionul Răchiţele, Muntele Vlădeasa, Muntele Mare.

În cadrul instrucţiei alpine, desfăşurată la Cascada “Vălul Miresei”, din localitatea Răchiţele, cercetaşii s-au antrenat în condiţii meteo şi de teren deosebite, executând rapelul în apele aproape îngheţate ale cascadei, traversarea versanților cu ajutorul tirolianei şi căţărarea şi rapelul cu grad ridicat de dificultate.

„În cadrul pregătirii montane, nu au lipsit procedeele de pregătire pentru supravieţuirea în teren muntos-împădurit, în condiţii de iarnă, executarea diverselor tipuri de focuri pentru prepararea hranei, realizarea de adăposturi improvizate, uscarea echipamentului pe timp de iarnă, acordarea primului ajutor, alte procedee specifice de procurare a hranei.

La exercițiile din zona Răchițele, alături de cercetaşii ardeleni s-a aflat și o echipă media, de la postul de televiziune TVR 1. Jurnaliștii s-au documentat în vederea realizării emisiunii ,, Exclusiv România”, semnată de binecunoscutul Cristian Tabără.

Astfel, reporterul Lorelei Mihală a dovedit, dincolo de profesionalismul realizării unei emisiuni în condiții de teren și meteo extreme, că are curaj să se alăture militarilor, în executarea unor exerciţii tactice, specifice acestui tip de subunităţi.
La finalul exercițiilor, atât cercetașii Batalionului 317 Cercetare cât și realizatorii emisiunii ,, Exclusiv România” au fost impresionați de încă un loc spectaculos din România, cu o fascinantă poveste şi istorie a locului…. „, informează Divizia 4 Infanterie Gemina.

Cascada “Vălul Miresei”
Este una dintre cele mai frumoase cascade din România. Căderea de apă este de peste 30 de metri. Pe timp de iarnă peretele stâncos îngheață, fiind un excelent loc de escaladă pe gheață pentru cei pasionați de acest sport. O legendă veche amintește că numele cascadei vine de la faptul că demult o mireasă ar fi căzut de pe stâncile abrupte din zona unde este cascada, iar voalul ei a rămas agățat pe stânci. Acolo, nuntașii s-au oprit și au început să plângă, astfel formându-se cascada. În realitate, numele s-ar putea atribui formei cascadei care seamăna cu un voal.

foto: Olga Coman

 

(11)

Leave a Reply