chereji

Chereji: „Cum să dai cu dreptu-n stângu’ și să-ți dai autogol”

Președintele Asociației Bistrița Civică, Adrian Chereji consideră că primarul municipiului Bistrița, Ovidiu Crețu, putea să facă ceva în acești 8 ani în care a fost la cârma orașului și nu să constate acum că orașul pe care îl conduce are similitudini cu un oraș din Bangladesh și că școlile din oraș sunt ca niște pușcării.

„Am rămas buimac când am auzit că trăim în Bangladesh, că orașul nostru este plin de „pușcării”.

Faptul că în urmă cu mulți ani părinții, împreună cu conducerea școlilor din oraș, au luat decizia de a asigura paza unităților școlare a plecat de la o realitate tristă. Foarte mulți elevi au suferit agresiuni fizice sau verbale în incinta școlilor si în imediata vecinătate. Au fost mulți copii loviți sau terorizați poate și de colegi, dar în special de indivizi certați cu legea. Multora li se pecepea „taxă de protecție ca să nu fie bătuți”.
Din aceste motive s-a apelat la „gardieni” (agenți de pază angajați la firme acreditate să asigure paza bunurilor și persoanelor). Când s-a pus problema plății, directorii școlilor au ridicat din umeri, nu au în buget bani pentru așa ceva. Și ca în nenumărate alte situații (zugrăvit clasele, reparat mobilierul, achiziționat material didactic, etc.) părinții, de musai ca de voie bună, au scos bani din buzunar.

Situația aceasta dăinuie dinainte ca dl.Crețu Ovidiu să fie ales primar. Acuma, la sfârșitul celui de-al doilea mandat de primar, dl.Crețu constată că orașul pe care îl conduce de aproape 8 ani are similitudini cu un oraș din Bangladesh și că școlile din oraș sunt ca niște pușcării. Toate ar fi fost în regulă dacă nu am fi promovat, prin inițiativă cetățenească, un proiect de hotărâre a Consiliului local privind asigurarea pazei școlilor de către Poliția locală (iar dacă efectivele nu permit preluarea pazei școlilor în totalitate, atunci agenții de pază de la firme specializate să fie plătiți de la bugetul local). Când este vorba de bani, să nu cuteze nimeni să propună altceva decât dorește primarul.
Propunerea ca paza unităților școlare să fie preluată la bugetul local am făcut-o la dezbaterea publică privind bugetul pentru 2015 și am revenit și la dezbaterea din 2016. Anul acesta am indicat și sursele de unde poat fi plătiți gardienii. Am făcut și propunerea ca, în timp, să se treacă la un sistem modern de pază, cu camere de luat vederi conectate la un dispecerat unic pe oraș, al Poliției locale, iar în cazul în care se observă un pericol potențial la una dintre școlile din oraș să existe un echipaj de intervenție rapidă care să rezolve situația. Această propunere am făcut-o și din considerentul că în bugetul pentru 2016 sunt prevăzuți bani pentru camere de luat vederi, dar nu consider normal să transformăm directorii de grădinițe sau școli sau alte cadre didactice în supraveghetori ai camerelor de filmat.

Nu am primit nici un răspuns cu prilejul dezbaterii publice din 28 ianuarie 2016, dar nici nu am auzit de la dl. primar să ne spună că paza cu gardieni este anacronică, că seamănă cu situația dintr-o țară înapoiată, de lumea a treia, nu cu ceea ce ar trebui să fie într-un oraș european. Oare dl. primar, în calitate de președinte CLOP (Comisia locală de ordine publică) nu trebuia să ia măsurile de interzicere a aceste practici „înjositoare” pentru un oraș european (cum îi place să spună)? Opt ani, mari și lați ne-am dat europeni dar în oraș aveam școli-pușcării ca-n Bangladesh!

Acuma, dacă am „cutezat” să venim cu altă idee decât a lui, iese la atac și, ca-n fotbal, își dă autogol. Păi domnule primar, 8 ani de zile nu a fost nici o problemă să funcționeze gardieni la școli pentru că erau plătiți de părinți. Caracterul de lume a treia a pazei cu gardieni l-ați constatat numai când vrem să spunem STOP acestei practici (asta chiar demnă de lumea a treia, de Bangladesh sau orice altă țară înapoiată) să punem oamenii să tot plătească, iar așa zisa administrație (de fapt autocrație) locală să toace banii pe prostii inutile comunității.

Sunt convins că cetățenii orașului au văzut adevărata față a primarului și vor susține proiectul de hotărâre cu mai multă convingere.

Nimeni nu l-a pus să-și bage autogol. Dar vorba aceea, fiecare pasăre pe limba ei piere!”, a precizat președintele Asociației Bistrița Civică.

(7)

Leave a Reply