bat pro

Clubul Lions Bistrița vrea să se alăture proiectului „BatPro – calculatoare pentru nevăzători”

Clubul Lions Transilvania a lansat la data de 7 ianuarie, la Cluj-Napoca, proiectul „BatPro – calculatoare pentru nevăzători”. Cu această ocazie a fost prezentat softul „Batpro”, dezvoltat pentru a permite navigarea pe internet persoanelor cu deficienţe de vedere sau nevăzătoare şi au fost donate, într-o primă fază, 20 de calculatoare Asociaţiei Nevăzătorilor din România, filiala Cluj, complet echipate şi cu softul instalat.

BatPro – Blind’s Accesibility Tool Project a pornit de la o idee avută în anul 2007 și a prins viață patru ani mai târziu prin obținerea finanțării din partea Clubului Lions Arad. Soluția este una 100% românească.

Aplicația este destinată persoanelor cu deficienţe de vedere care nu sunt familiarizate cu folosirea calculatorului. Aceasta îi permite utilizatorului să parcurgă întregul meniu cu ajutorul a doar patru taste (sus, jos, stânga şi dreapta) și să aibă acces la o colecție de 40.000 de cărți audio, la știri de pe website-urile mai multor ziare (locale și naționale), informaţii disponibile pe internet, posturi de radio online, informații privind vremea, sau informații despre cursul valutar. Aplicația conține de asemenea jocuri și un program interactiv dezvoltat special pentru nevăzători, cu ajutorul căruia aceştia vor putea învăţa cum pot utiliza întreaga tastatură.

Proiectul va avea peste 500 de beneficiari și se va desfășura timp de 12 luni în şase oraşe: Arad, Timisoara, Braşov, Cluj-Napoca, Bucureşti şi Iaşi.

Proiectul este finanţat de Fundaţia Orange cu suma de 211.650 lei în cadrul fondului de finanţare „Lumea prin culoare şi sunet”, ediţia 2015.

Membrii Clubului Lions Bistrița doresc să se alăture celorlalte cluburi din țară care s-au implicat în acest proiect.

„Minunat ceea ce au făcut colegii de la Arad și Cluj , punând la dispoziția nevăzătorilor un instrument excepțional. Clubul Lions Bistrița dorește să se alăture celorlalte cluburi din țară care s-au implicat în acest proiect. Pentru a putea ajuta cât mai mulți nevăzători, vă rugăm pe toți cei care aveți un calculator de donat ( un minim de 1 G RAM ), boxe, tastaturi, să ne contactați. Cu cheltuieli minime, fiți părtași la bucuria de a aduce un zâmbet pe fața acestor oameni pe care soarta i-a defavorizat!” a notat Clubul Lions Bistrița pe pagina de socializare.

 

(9)

Leave a Reply