PLOI-NINSORI

Cod galben de ploi

Averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua aspect de vijelie şi pe arii restrânse grindină. Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenționare cod galben de instabilitate atmosferică accentuată și ploi însemnate cantitativ, valabilă în majoritatea județelor din țară, inclusiv în Bistrița-Năsăud, până astăzi 25 mai, la ora 21.00.
În intervalul menţionat, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată în cea mai mare parte a ţării. În Transilvania cantităţile de apă vor depăşi local 20…25 l/mp şi izolat, cu precădere în Carpaţii Orientali, 50…70 l/mp.
La începutul nopţii, manifestări specifice instabilităţii atmosferice se vor semnala cu o intensitate mai mare. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza avertizarea.
Conform prognozei pentru perioada 23 mai – 5 iunie, în Transilvania temperaturile maxime vor marca o scădere accentuată, de la o medie regională de 25 de grade, la începutul intervalului, spre 18 grade, în data de 25 mai. Ulterior acestea vor creşte treptat, ajungând la o medie de 26 de grade la sfârşitul lunii mai, caracterizând o vreme cu mult mai caldă decât ar fi normal pentru această perioadă. În ceea ce priveşte temperaturile minime, acestea vor avea o uşoară variaţie la început, în jurul unei medii de 9 grade, pentru ca din data de 25 mai să marcheze o creştere lentă spre 12…13 grade, în medie, în intervalul 30 mai – 1 iunie. În perioada 2 – 5 iunie, regimul termic se va menţine relativ constant, în jurul unei medii de 22 de grade a maximelor diurne şi de 11 grade a minimelor nocturne. Pe tot parcursul intervalului de prognoză se vor semnala averse, pe arii extinse şi însemnate cantitativ în perioada 24-27 mai şi din nou după data de 31 mai.

(1)

Leave a Reply