concurs micul print

Concurs școlar NEUROLIMPICS

În fiecare an, în data de 2 aprilie, se marchează la nivel mondial Ziua Internațională de conștientizare a autismului.

Dacă estimarea curentă a Center for Disease Control – potrivit căreia 1 copil din 68 este în spectru – e corectă, persoanele din spectrul autist constituie una dintre cele mai mari minorități din lume. Chiar dacă rata ar fi mai mică, pentru că din unele țări lipsește statistica relevată, tot ar fi important să vorbim despre neurodiversitate și acceptarea diferențelor dinte oameni.

„Știm cu toții că suntem diferiți, există între noi diferențe de gen, de rasă, de vârstă, de gusturi. Toate aceste diferențe aduc un plus de frumusețe și diversitate lumii, la fel cum și diferențele de abilități ne ajută să ne completăm, să fim mai buni, mai înțelegători, mai creativi. Totuși, realitatea ne arată că România are de parcurs un drum lung până la a face copiii cu dizabilități în general și persoanele cu autism în special să se simtă acceptate și sprijinite”, precizează președintele AEE, Ana Dragu.

Asociația Autism Europa lansează în acest an concursul „NEUROLIMPICS”, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud, concurs dedicat elevilor din școlile din județ.

„Invităm educatorii, învățătorii, diriginții și profesorii să ni se alăture pe parcursul lunii martie, susținând la clasă minim o oră de educație pe tema neurodiversității.
Noi punem la dispoziția cadrelor didactice interesate materiale special concepute pe cicluri de școlarizare: povești și prezentări pe tema neurodiversității în general și a tulburărilor din spectrul autist în special”, adaugă Ana Dragu.

Pe baza lecțiilor susținute, grupele și clasele interesate se vor putea înscrie la CONCURSUL NEUROLIMPICS.

Anunțul de participare poate fi făcut până în data 18 martie 2016, la adresa de email autism.europa@gmail.com.

Grupele/clasele vor concepe proiecte cu următoarele teme:
Categoria PREȘCOLARI – concurs de proiecte de grup constând în conceperea unui afiș cu titlul „Diferiți împreună!”
Categoria CICLUL PRIMAR – concurs de proiecte de grup constând în conceperea unui afiș cu titlul „Prietenul meu special”
Categoria GIMNAZIU – afiș sau eseu cu tema: „Cum să îmi ajut colegii cu nevoi speciale”
Categoria LICEENI – poster științific sau eseu cu tema: „Tulburările din spectrul autist în școală”

„Proiectele realizate în grup vor fi aduse la sediul CENTRULUI DE RESURSE ȘI REFERINȚĂ ÎN AUTISM „MICUL PRINț” BISTRIȚA până la data de 23 martie 2016, sau transmise pe mail pe adresa autism.europa@gmail.com. Câștigătorii vor fi desemnați de un juriu din care fac parte scriitorul Dan Coman și artistul plastic Georgiana Vrânceanu Cotuțiu.
Primele trei grupe/clase căștigătoare pe fiecare ciclu școlar vor fi premiate în bani, cărți, obiecte de papetarie, diplome și alte surprize.
Festivitatea de premiere va avea loc în data de 2 aprilie 2016 de Ziua Internațională a Autismului. Materialele realizate de elevi și preșcolari, precum și alte anunțuri relevante pentru proiect vor fi postate pe pagina de FB a concursului – NEUROLIMPICS – și în presa locală, precum și pe pagina CENTRULUI DE RESURSE ȘI REFERINȚĂ ÎN AUTISM MICUL PRINȚ BISTRIȚA”, mai precizează Ana Dragu.

(14)

Leave a Reply