mituri-creier03

Creierul uman are o capacitate de stocare de zece ori mai mare

Conform unui studiu realizat de specialiştii Institutului Salk pentru Cercetări Biologice din La Jolla, California, creierul uman are o capacitate de stocare de zece ori mai mare decât se presupunea până în momentul de faţă. Oamenii de ştiinţă au măsurat capacitatea de stocare a materiei cenuşii şi au descoperit că o singură sinapsă poate încorpora 4,7 biţi de informaţie.

Acest lucru înseamnă că în creierul nostru poate fi stocat un petabyte de memorie, echivalentul a 1 trilion de biţi. Un petabyte poate cuprinde 20 de milioane de fişiere text sau 13,3 ani de înregistrări TV în format HD.

„Am descoperit modalitatea prin care putem descifra principiul după care funcţionează neuronii din hipocampus, la capacitate computaţională foarte mare, dar cu energie redusă. Conform măsurătorilor efectuate, aceşti neuroni au o capacitate de 10 ori mai mare decât se credea până acum, ceea ce înseamnă că ei pot stoca un total de informaţii echivalent cu 1 petabyte”, a declarat Terry Sejnovsky, profesor în cadrul Institutului Salk.

În timp ce au imprimat în 3-D ţesutul hipocampusului unui şobolan, oamenii de ştiinţă au observat un lucru neobişnuit. În unele cazuri, neuronii formau două sinapse, ceea ce însemna că transmiteau un mesaj duplicat către ceilalţi neuroni. Astfel, cercetătorii şi-au dat seama că aceste celulele nervoase, de dimensiuni mult mai mari faţă de celelalte, aveau o capacitate mai mare de stocare a informaţiilor.

Dat fiind faptul că 10% dintre neuroni aveau o astfel de caracteristică, s-a ajuns la concluzia că materia cenuşie are o capacitate de stocare de zece ori mai mare decât se credea până acum. Această cantitate de informaţii este echivalentă cu 1 trilion de biţi sau 1 petabyte.

Cândva a fost  creat un mit conform căruia omul folosește doar 10 %din creieri. Originea mitului nu se cunoaşte cu exactitate, dar mai multe surse îl dau pe William James, considerat părintele psihologiei americane, care a afirmat în urma unui studiu prelungit efectuat pe un copil înzestrat intelectual (prodigy), că majoritatea oamenilor nu îşi vor realiza potenţialul mental; lucru care sună destul de plauzibil, dar nu implică neapărat că ne folosim doar 10% din creier, ci că avem o capacitatea enormă pe care nu o utilizăm cum trebuie sau nu o vom utiliza niciodată.

Procentajul a fost de fapt introdus de Lowell Thomas în prefaţa cărţii lui Dale Carnegie, care l-a citat greşit pe William James, afirmând:

Profesorul William James de la Harvard obişnuia să spună că omul de rând îşi dezvoltă doar 10% din capacitatea latentă a creierului.
Această afirmaţie a fost întoarsă pe toate părţile şi a devenit un mit urban datorită progării afirmaţiei în diverse forme de către presa americană.

(45)

Leave a Reply