cretu

Crețu a participat la întâlnirea primarilor europeni

Primarul municipiului Bistrița a participat la întâlnirea primarilor europeni, organizată de Academia Pontificală pentru Științe.

Mai exact, a participat în zilele de 9 și 10 decembrie 2016, la întâlnirea la vârf a primarilor europeni, organizată de Academia Pontificală pentru Științe, cu tema „Europa: refugiații sunt frații noștri”. Întâlnirea a avut loc în Vatican, la Vila Pius al IV-lea și a fost convocată pentru a atrage atenția internațională asupra amenințării pentru stabilitatea mondială reprezentată de numărul tot mai mare de refugiați la nivelul întregii lumi, în prezent numărul depășind 125 de milioane.
La eveniment au participat peste 70 de primari din întreaga lume, Primarul Bistriței fiind singurul primar din România invitat.
Iată textul alocuțiunii susținute de Primarul municipiului Bistrița, Ovidiu Teodor Crețu.

„Onorată asistenţă

Vă mulţumesc pentru ocazia oferită de a-mi exprima opinia faţă de una din marile probleme cu care se confruntă societatea umană, tot mai accentuat în ultima perioadă de timp.
În mod onest recunosc cu mulţumire faptul că nici oraşul meu – Bistriţa, şi nici ţara mea – România, nu au fost afectate până în acest moment de fenomenul migraţiei.
Asta nu înseamnă că nu ne preocupă problema găsirii celor mai bune soluţii pentru a gestiona corespunzator fenomenul migrației atunci când va fi cazul.
Bistriţa este un oraş creştin în care de sute de ani locuiesc paşnic etnii diferite, culturi diferite, confesiuni diferite şi de aceea ne considerăm un oraş tolerant, unde au locuit și locuiesc în pace români, germani sau maghiari, un oraș deschis şi primitor pentru toţi cei care cu bună credinţă şi intenţii oneste vor să convieţuiască împreună cu noi.
Suntem pregătiţi să-l acceptăm pe celălalt aşa cum este el, chiar dacă nu suntem întotdeauna de acord în toate privințele, dar rămâne un deziderat de netăgăduit faptul că dorim să trăim împreună în pace și bună înțelegere – ca fraţii.
Eu cred că nu fenomenul migraţiei în sine este cel care creează îngrijorări, ci moștenirea culturală a celor care a venit în Europa în ultimii doi ani este cea care alarmează spiritele și ne face să privim cu neîncredere viitorul. Sunt multe milioane de est-europeni (români, bulgari, polonezi, ucrainieni, etc.) care au migrat în ultimii 25 de ani în ţările dezvoltate ale Europei. Numai aici în Italia au venit aproximativ două milioane de români, care în marea lor majoritate s-au integrat iar de la a doua generație sunt deja italieni, pentru că valorile noastre fundamentale sunt identice.
La fel se întâmplă cu covârşitoarea majoritate a est–europenilor din Franţa, Spania sau Germania. Plecând de la această stare de fapt, noi românii am fi bucuroși să integrăm o jumătate de milion tineri germani calificați care ar veni în țara noastră, așa cum s-a întâmplat acum 800 de ani când etinici germani au venit în Transilvania chiar dacă nu am avut un comitet de întâmpinare.
Întrebarea care se pune este dacă suntem în stare să îi acceptăm sau NU, iar răspunsul creştinesc nu poate să fie decât DA. Dacă credinţa noastră este adevărată, dacă viaţa noastră urmează într-adevăr calea arătată de Mântuitorul nostru Iisus Hristos, atunci ne vom arăta dragostea creştinească şi vom întinde o mână de ajutor atunci când este nevoie de ea.
Pe de altă parte, consider că obligaţiile sunt şi din cealaltă parte, nu numai gazdele au obligaţii ci şi musafirii.
Nu dorim răsplată pentru binele făcut, nu dorim nimic altceva de la cei care doresc să vină la noi decât respectul pentru valorile noastre fundamentale care au permis şi determinat realizarea standardului de viaţă pe care îl avem. Noi credem în Dumnezeu şi dorim să putem arăta asta în orice împrejurare, nestingheriţi iar dacă acest lucru deranjează sau ofensează, atunci cei care au venit la noi au greşit locul.
Drepturile OMULUI, sistemului democratic laic de guvernare, crezul creştin, drapelul şi imnul naţional, aprecierea față de înaintașii noștri, stilul de viaţă european, sunt valori fundamentale pe care cei care doresc să trăiască alături de noi trebuie să le accepte şi să le respecte – în acest fel se va menţine armonia care vieţuieşte la noi de secole şi vom trăi împreună ca fraţii.
Aşa să ne ajute Dumnezeu!”, a precizat Ovidiu Teodor Creţu, edilul Bistriței.

(16)

Leave a Reply