colegiul_national_Andrei_Muresanu

Crețu nu are nimic împotriva înființării Liceului Hunyadi János

În urmă cu ceva timp, ca urmare a solicitării cadrelor didactice de la secția maghiară a Colegiului Național ”Andrei Mureşanu”, a părinților şi a membrilor comunității maghiare din Bistrița, având sprijinul cultelor religioase şi a societății civile maghiare din județ se cerea înființare unei unității de învățământ cu predare în limba maghiară, mai exact Liceului Teoretic cu predare în limba maghiară nr. 1.

De asemenea, se dorea următoarea structură: ciclul primar – 5 clase, ciclul gimnazial – 4 clase, ciclul liceal – 8 clase, oferta educațională urmând a fi adaptată, potrivit inițiatorului, necesității comunității locale. Totodată era propusă ca locație pentru direcțiune, secretariat, birou administrativ, contabilitate şi ciclul gimnazial fosta clădire – sediu administrativ a Liceului Sanitar Bistrița, situată pe Bulevardul Republicii nr. 18.
Demersul a fost făcut de consilierul Antal Attila.

Edilul Bistriței, Ovidiu Teodor Crețu, nu are nimic împotrivă și ar fi de acord cu înființarea acestui liceu, însă după cum susținea chiar el „este o chestiune sensibilă”.

„Din punctul meu de vedere cred că lucrurile pot să meargă pe o linie firească pentru că dacă noi ne străduim să susținem liceul din Gyula sau pe Valea Timocului sau din altă parte, nu văd de ce aici nu am accepta să existe în Bistrița și un liceu maghiar. Nu ne-am gândit nicio clipă să facem o construcție nouă, dar sunt spații excedentare în clădirile educaționale care le avem în care s-ar putea înființa. Puțin s-au grăbit și ne-am grăbit atunci când a fost prima hotărâre de Consiliu, pentru că lucrurile trebuie să meargă pas cu pas, adică trebuie îndeplinite toate formalitățile fiindcă e o chestiune sensibilă. Și nu este sensibilă aici la noi la Bistrița, ci este sensibilă în alte zone în care ponderile sunt diferite. Repet, Bistrița cred că poate avea un liceu maghiar fără probleme. Am avut foarte multă vreme un gimnaziu săsesc. Se învață limba germană slab la „Liviu Rebreanu” pentru că nu mai există cine să o învețe și nu mai există nici cine să o predea, și suntem mai săraci cu asta. Adică o etnie în plus care este activă, care participă la viața orașului ne îmbogățește și pe noi, pe români, și atunci nu văd de ce nu am merge pe o linie similară cu populația de etnie maghiară din Bistrița”, a precizat Ovidiu Crețu.

(14)

Leave a Reply