paza

Cu pază sau fără pază în școli?

Ionuț Simionca a precizat în cadrul unei conferințe de presă că e necesară paza în școli și ar trebui plătită de la bugetul local.
Declarația vine în contextul în care la data de 10 martie, un agent de poliție a fost lovit în curtea Colegiului Național ”Liviu Rebreanu” de către un bărbat din Bistrița care făcea scandal în zona unității de învățământ și care spărsese geamul unui buldoexcavator.

„În incidentul care a avut loc acum câteva săptămâni, paza și securitatea în școli. Domul primar Crețu nu e de acord să plătească pentru această pază spunând că școlile nu sunt o pușcărie.Noi crem să protejăm de pericolele din afară. Eu cred că paza și protecția e necesară în școli și trebuie plătită din banii municipalității, și susțin părinții care s-au implicat în această problemă. Cred că sistemele de supraveghere nu ajută, decât să ne dea o rezoluție la ce s-a întâmplat, nu pot să rezolve o problemă, să prevină.Cer municipalității să ia în considerare cererea bistrieanului, să vină cu o soluție, să găsească bani să se plătească paza în școli. Eu un lucru necesar și oriunde în altă țară civilizată există paza în școli”, a precizat Ionuț Simionca, președintele MP Bistrița, în cadrul unei conferințe de presă.

Tot edilul declara în urmă cu ceva timp în cadrul unei emisiuni tv că, „școala nu este o pușcărie,iar elevii nu sunt infractori”.

„Ni se cere să păzim școlile pentru ca în sălile de clasă sau în curtea școlii lucrurile să se petreacă normal. Eu spun că este o grijă exagerată și, din punctul de vedere al pazei, nicăieri, la niciuna din școlile pe care le-am văzut în orașele partenere, în străinătate, nu exista pază. Existau camere de luat vederi, ceea ce este altceva și pe linia aceasta vom merge și noi, cred că acesta este viitorul. Școala nu este o pușcărie, elevii nu sunt infractori. Că unii au mai multă energie și ar trebui probabil să facă mai mult sport este adevărat, probabil că apar și probleme între ei, dar să nu dramatizăm, să nu schimbăm lucrurile. Din cauza a câtorva aurolaci, România în anii 90 a ajuns țara aurolacilor. Eu nu cred că Bistrița este un oraș al pușcăriilor. Cred că un sistem de supraveghere pe coridoare și în curți, la accesul în fiecare școală, cu monitoare în zona sălii profesorale. În cazul în care există niște intrări ale altora, se poate suna la 112, putem face și un alt serviciu în cazul în care din afară apar oameni care nu au ce căuta acolo. Să punem să patruleze pe coridoare niște oameni înarmați cu bastoane de cauciuc cred că este o jignire adusă școlii românești, școlii bistrițene, elevilor și profesorilor. Cred că școlile bistrițene sunt școli foarte bune, cred că paznicii înarmați cu bastoane nu își au locul acolo. Am scos sârma ghimpată de peste tot unde am văzut-o în oraș. Trebuie să avem camere de luat vederi, eu cred că ar trebui să mergem pe varianta europeană, nu pe varianta din Bangladesh”, a declarat Ovidiu Crețu.

Și cum nimic nu se lasă așteptat, președintele Asociației Bistrița Civică, Adrian Florin Chereji, a inițiat un proiect cetățenesc privind asigurarea pazei unităților școlare din Bistrița.

Proiectul prevede „asigurarea pazei unităților școlare de către Poliția Locală începând cu data de 15 septembrie 2016. În cazul în care efectivele Poliției Locale nu sunt suficiente pentru a prelua integral paza unităților de învățământ, se va apela la firmă de pază acreditată, plata serviciilor de pază fiind suportată de la bugetul local. La prima rectificare bugetară se vor cuprinde în buget sumele necesare plății pazei unităților școlare începând cu data de 15 septembrie 2016, iar în bugetele anilor viitori vor fi prevăzute sumele necesare pazei unităților școlare”.

Acum însă, primarul Ovidiu Creţu se pare că s-a întâlnit, la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, cu directorii şcolilor din Bistriţa şi cu preşedinţii asociaţiilor de părinţi din aceste şcoli într-o reuniune moderată de inspectorul şcolar general Camelia Tabără, unde a discutat exact despre paza în școli.

„Problema siguranţei în şcoli trebuie să-şi găsească o rezolvare la nivelul anului 2016 pentru Bistriţa europeană. Din punctul meu de vedere, varianta care se aplică în Europa este cea a camerelor de luat vederi care apoi sunt supravegheate în cadrul şcolii. Din câteva discuţii pe care le-am avut în special cu părinţi, varianta de a avea pază umană în şcoli ar fi, în opinia lor, una care dă mai multă siguranţă, dar la fel susţin şi directorii de şcoli. Şi domnul director Constantin Rus de la CNLR vorbea de o pază în şcoală. Asigurarea pazei şcolilor se poate face. Există o iniţiativă cetăţeană în acest sens, dar este o cale mai lungă, spun eu. Legea 35/2007 ne dă cadrul pentru a rezolva problema, dar nu doresc să arunc pisica în altă grădină. Spun doar că ceea ce se întâmplă în şcoală şi cum sunt asigurate lucrurile trebuie să fie o decizie a Consiliului de Administraţie. CA al şcolii din care fac parte inclusiv un reprezentant al primarului şi al CL, dar în special cadrele didactice din şcoală, trebuie să hotărască care este varianta cea mai bună. Nu sunt două şcoli la fel în municipiu, iar soluţiile sunt diferite. Eu am făcut o inventariere, prin Poliţia Locală, şi pot să vă spun că situaţiile sunt foarte diferite. De aceea, eu cred că, în fiecare şcoală, CA trebuie să ia o hotărâre care să ne parvină nouă, la municipiu, apoi să o tratăm în consiliu ca să îşi găsească rezolvarea legală. La CNAM s-a găsit o soluţie fără pază, la CNLR nu se poate fără. Haideţi să vedem fiecare ce doreşte, cum doreşte şi să găsim formula legală. (…) Fără decizia CA din şcoală nu se poate face nimic, indiferent ce se doreşte şi cum se doreşte. Vreau să respectăm legislaţia. Din punctul meu de vedere, varianta camerelor de luat vederi e o variantă mai bună, dar, dacă o şcoală doreşte paznici, ok”, a precizat primarul municipiului Bistrița, Ovidiu Crețu.

Totodată mai mulţi directori de şcoli au spus că şcolile lor sunt dotate cu camere de luat vederi, însă acestea nu rezolvă problema securităţii elevilor şi cadrelor didactice din şcoli, dar reprezintă nişte dovezi că s-au produs diverse incidente. Ei auadăugat și faptul că s-au petrecut acte de agresiuni care nu au putut fi prevenite. Printre cei care au ridicat aceste probleme au fost directorii de la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu”, Liceul de Arte „Corneliu Baba”, Liceul cu Program Sportiv şi Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”.

Edilul însă a găsit soluția, turnicheți asemnători celor de la stadion.

„A asigura securitate absolută e imposibil pentru că lucrurile se pot duce într-o zonă în care chiar nu te poţi feri. Ştim de situaţia din SUA în care au intrat nişte indivizi înarmaţi şi au omorât elevi turnicheti stadioncu arme de nevoie. Nebuni! Se întâmplă o dată la nu ştiu câţi ani, ar trebui să se evite astfel de lucruri, dar nu se pot evita nici măcar acolo. Noi putem merge pe varianta să facem garduri şi turnicheţi aşa cum se intră la Gloria şi atunci elevul are cardul, turnichetul se deschide, intră el şi gata. Nu avem nicio problemă, nu mai poate intra nimeni. E o chestiune pe care o putem face. Eu nu spun că trebuie făcut acest turnichet la Andrei Mureşanu la poarta principală, dar poate că la patru sau cinci din cele şapte porţi de la Liviu Rebreanu ar trebui să fie astfel de sisteme. Trebuie să fie cineva care să reglementeze astfel de probleme. (…) Să nu ne gândim că vine consiliul de administraţie şi spune că trebuie trei paznici şi cu asta s-a închis discuţia. Trebuie şi un regulament de ordine interioară. Când fac un contract cu o firmă de pază, trebuie să îi dau angajatului o fişă a postului ca să ştie ce trebuie să facă. Elevii trebuie să aibă un semn distinctiv ca să intre în şcoală, iar dacă nu îl au, închipuiţi-vă că e un robot şi nu intră”, a spus primarul Ovidiu Creţu.

Și a adăugat și că se pot asigura bani de la bugetul local pentru plata paznicilor din şcoli, însă…

„Bani vom găsi. Din bugetul de 250 de milioane de lei al municipiului Bistriţa, 87 de milioane de lei se duc spre învăţământ, mai mult de o treime. Mai putem da 3-4 milioane de lei pentru paza şcolilor, bani cu care s-ar putea asfalta o stradă, dar, dacă asta trebuie, asta facem”, a precizat edilul.

(21)

Leave a Reply