Cum a decurs Ziua Pompierilor, la Bistrița?

Ziua de 13 septembrie a fost şi va rămâne un reper fundamental în conştiinţa naţională a românilor prin faptele de armă săvârşite sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu.

Intrarea trupelor otomane invadatoare în Bucureşti a prilejuit unităţilor militare româneşti, printre care şi Compania de Pompieri, să înscrie unul dintre momentele înălţătoare ale Revoluţiei române, încleştarea din Dealul Spirii devenind un simbol al luptei poporului român pentru libertate şi independenţă. Această bătălie reprezintă prima afirmare patriotică a calităţilor morale şi de luptă a ostaşilor noştri, ca parte integrantă a tinerei armate române moderne.
Pompierii militari au avut un rol semnificativ în Revoluţia Română de la 1848, recunoaşterea meritelor acestora fiind afirmată în documentele vremii, care menţionează că: „…văzând atâta curaj şi atâta închinare la cauza libertăţii, … consideră de a sa datorie în numele patriei a arăta a sa recunoştinţă Companiei de pompieri ce de la început şi până la sfârşit fură apărătorii libertăţii”.
Aprecierea poporului român pentru faptele de eroism şi vitejie ale pompierilor militari a fost pe măsură, domnitorul Alexandru Ioan Cuza adoptând, încă de la începutul domniei sale, Legea care acorda ostaşilor de atunci prima medalie cu caracter militar emisă în România, Pro virtute militari.
În luna mai s-au împlinit 181 de ani de la înfiinţarea primei unităţi de pompieri militari din ţara noastră, în istoricul acestora fiind consemnate şi alte fapte memorabile, între care participarea la Războiul de Independenţă si apărarea vieţii şi bunurilor pe timpul bombardamentelor din cele două războaie mondiale.
Anul acesta, la 13 septembrie se împlinesc 168 ani de când, ducând mai departe tradiţia predecesorilor, pompierii români continuă să îşi onoreze cu devotament şi dăruire misiunea de apărare a vieţii şi bunurilor, în confruntarea cu incendii ori alte situaţii de urgenţă, făcând uneori sacrificiul suprem, punându-şi adeseori viaţa în pericol pentru a o salva pe a semenilor, pompierii bistriţeni fiind permanent în slujba comunităţii.

Grupul de Pompieri al judeţului Bistriţa – Năsăud a luat fiinţă în anul 1968, prin ordinul Ministrului de Interne din 1 octombrie, sub comanda mr. Crăciunaş Ioan. Grupul de Pompieri avea în compunere Comandamentul Grupului şi Compania de Pompieri Bistriţa, condusă de lt. maj. Fotciuc Dumitru, încadrată cu 11 cadre şi 32 militari în termen. Începând cu 1 octombrie 1992 se reînfiinţează Compania de Pompieri Năsăud, sub comanda cpt. Moldovan Gheorghe. Posibilităţile deschise de evenimentele din decembrie 1989 au adus modificări esenţiale în structura organizatorică şi funcţională a unităţii. Bazate pe anumite realităţi care îngreunau procesul de instrucţie, asigurarea tehnico-materială şi financiară a unităţii, precum şi o nouă viziune a locului şi rolului organelor de pompieri, începând cu anul 1990, au fost aduse modificări în componentele de bază. Astfel, au fost create funcţii şi structuri care să poată desfăşura o activitate independentă pe linia activităţii logistice şi financiar- contabile, care până la această dată era asigurată de către Inspectoratul Judeţean de Poliţie.

La data de 30 martie 1997 întregul efectiv al unităţii a trăit un eveniment unic: ceremonia de acordare – prin decret al Preşedintelui României a Drapelului de lupta, sub faldurile căruia unitatea obţine an de an rezultate bune şi foarte bune, activitate apreciată atât de către eşaloanele superioare, cât şi de către autorităţile publice locale. Începând cu 1 martie 2001, prin măsurile întreprinse de către comanda unităţii, ia fiinţă Garda de intervenţie Beclean. În data de 15.12.2004, în baza Ordinului Ministrului Administraţiei şi Internelor, prin unificarea Grupului de Pompieri al judeţului Bistriţa – Năsăud cu Inspectoratul Judeţean de Protecţie Civilă al Judeţului Bistriţa – Năsăud s-a înfiinţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bistriţa” al judeţului Bistriţa – Năsăud.
Continuând aceste tradiţii, serviciile profesioniste, serviciile voluntare publice şi private pentru situaţii de urgenţă pompierii şi-au onorat permanent misiunea umanitară de apărare a vieţii şi bunurilor, împotriva efectelor distrugătoare ale calamităţilor.
Pentru îndeplinirea obiectivelor care stau la baza acordării primului ajutor calificat în fază prespitalicească şi salvării persoanelor, conform competenţelor legale privind atribuţiile şi misiunile inspectoratului, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Bistriţa” al judeţului Bistriţa-Năsăud în colaborare cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, Serviciul de Ambulanţă Judeţean, autorităţile locale şi judeţene, a inaugurat în data de 3 decembrie 2009 Serviciul Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare Bistriţa – Năsăud, completând astfel cu o importantă verigă sistemul judeţean de intervenţie la urgenţele prespitaliceşti.
La acea dată, SMURD Bistriţa – Năsăud dispunea de 3 echipaje de prim ajutor şi un echipaj de terapie intensivă mobilă. Ca şi locaţie, aceste echipaje erau situate la Detaşamentul de Pompieri Bistriţa, la Secţia de Pompieri Năsăud şi Garda de Intervenţie Sângeorz Băi, având fiecare raionul propriu de intervenţie.
Începând iunie 2012, au fost înfiinţate două echipaje de prim ajutor în cadrul Gărzilor de Intervenţie Prundu Bârgăului şi Beclean. Astfel pe raza judeţului, SMURD-BN dispune de 5 echipaje de prim ajutor şi un echipaj de terapie intensivă mobilă.
În scopul reducerii timpului de răspuns şi eficientizării intervenţiilor în situaţii de urgenţă, pentru încadrarea acestor acţiuni de intervenţie în criteriile de performanţă ale serviciilor de urgenţă profesioniste, la data de 15.09.2011, s-a înfiinţat Garda de Intervenţie Sîngeorz Băi, care funcţionează în cadrul Staţiei de Pompieri Năsăud.
De asemenea, pentru eficientizarea dispecerizării asistenţei medicale de urgenţă şi a primului ajutor calificat de către instituţiile publice de stat aflate în structurile Ministerului Sănătăţii, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi/sau din structura autorităţilor publice locale, începând cu data de 01.07.2012, la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Bistriţa” al judeţului Bistriţa – Năsăud, s-a operaţionalizat Dispeceratul integrat ISU –SAJ.
După patru ani, de la apariţia S.M.U.R.D.-ului în Bistriţa – Năsăud, începând cu 01.06.2012, acest serviciu a devenit operaţional la nivelul tuturor subunităţilor din structura inspectoratului, prin dislocarea Gărzii de intervenţie Prundu Bîrgăului şi operaţionalizarea modului SMURD la subunitatea din Beclean.

Astăzi, 13 Septembrie, activităţile dedicate “Zilei Pompierilor din România” au început la ora 12.00, cu un ceremonial militar – religios, în mun. Bistriţa, Piaţa Centrală. De asemenea, a fost organizată “Ziua Porţilor Deschise”, prilej cu care, pompierii militari au prezentat exerciţii demonstrative specifice expunând, totodată, autospecialele de intervenţie, echipamentele, și accesoriile din dotare.

În acelaşi context, pentru cei mici a fost amplasat în curtea Inspectoratului, atelierul „Pompier pentru o zi”, iar personalul Inspecţiei de Prevenire a organizat un punct de informare preventivă, distribuind materiale cu recomandări specifice şi furnizând cetăţenilor informaţii menite a le proteja viaţa şi bunurile.

„Ziua de 13 septembrie din acest an mai are o semnificaţie, de data aceasta preventivă. Este momentul când, alături de partenerul nostru E ON România, desfăşurăm activităţi preventive sub egida „Zilei Informării Preventive”.
Tot în această perioadă, I.S.U. „Bistriţa” a demarat, după o iniţiativă la nivel naţional, campania „Salvator din pasiune” ce a însemnat formarea, la nivelul judeţului Bistriţa – Năsăud, a unui grup de 22 de viitori voluntari salvatori. Zece femei şi 12 bărbaţi parcurg în această perioadă sesiuni de pregătire pentru a deveni prima serie de voluntari in domeniul situaţiilor de urgenţă” informează I.S.U. Bistrița.

Șeful ISU Bistrița, col. Constantin Florea, le-a înmânat distincții celor care s-au remarcat prin activitatea lor și le-a urat tuturor cât mai puține situații de urgență și profesionalism maxim în intervenții.

”Este foarte nimerit ca în centrul cetății noastre să aibă loc această ceremonie p-rin care vă sărbătorim pe voi, cei care sunteți aproape de noi în fiecare zi. Sașii bistrițeni care au înființat prima formație de pompieri voluntari în cetate spuneau: ”Îl onorăm pe Dumnezeu, dar îl apărăm pe cel care e aproape de noi”. Acest lucru îl faceți în fiecare zi, aveți o medie de 30 de intervenții pe zi și aproape 1.000 pe lună, ceea ce demonstrați de ce cetățenii vă consideră atât de importanți și de ce aveți încrederea lor maximă. Logo-ul dvs., Audacia et devotio, adică curaj și devotament, se aplică zilnic, acest lucru a fost demonstrat din plin de ISU Bistrița. Succes în îndeplinirea tuturor misiunilor! Vă spun cu onoare: vă salut, vă mulțumesc, La mulți ani!”, a precizat Prefectul Ovidiu Frenț.

Totodată, președintele CJ BN, Radu Moldovan, a transmis aprecirea și respectul cetățenilor, celor care zi de zi se luptă pentru viața celor din comunitate.

„La mulți ani pompierilor bistrițeni!
Astăzi am avut bucuria să particip la ceremonialul ocazionat de Ziua Pompierilor, motiv cu care vreau să le transmit salvatorilor bistrițeni, aprecierea și respectul nostru, al cetățenilor Județului Bistrița-Năsăud și al Consiliului Județean Bistrița-Năsăud!
La mulți ani! Vă mulțumim că existați și că aveți grijă de noi și de cei dragi nouă!”, a notat pe pagina de socializare Radu Moldovan.

(7)

Leave a Reply