armata 4

Cum a decurs Ziua Veteranilor de Război?

La sediul comandamentului Brigăzii 81 Mecanizată „General GRIGORE BĂLAN”, a avut loc o ceremonie militară la care au participat veteranii de război, soţiile, rudele acestora şi văduvele veteranilor de război.

Evenimentul prilejuit de Ziua Veteranilor de Război, s-a desfăşurat în prezenţa prefectului judeţului, Ovidiu Victor Frenţ, vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Bistriţa –Năsăud, Alexandru Pugna, primarului municipiului Bistriţa, Ovidiu Teodor Creţu, locţiitorului comandantului Brigăzii 81 Mecanizată „General GRIGORE BĂLAN” colonel Ioan – Marian Cristurean, preşedintelui Filialei Judeţene Bistriţa – Năsăud a Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, general de brigadă (rtr.) Ioan Birişiu, conducătorilor instituţiilor de ordine publică şi siguranţă naţională din garnizoana Bistriţa, și comandanţilor unităţilor şi a militarilor din garnizoană.

După acordarea onorului persoanelor oficiale şi intonarea Imnului Naţional al României, preotul militar al garnizoanei Iustin Iuliu Şomodean a oficiat serviciul religios.

„Sărbătorim cu mare cinste, Ziua Veteranilor de Război, statutată prin Legea 303 din 2007, zi care coincide cu instituirea prin Înalt Decret al Regelui Carol I, încă din anul 1902, a titlului de Veteran de Război. Onoarea de a fi purtător al titlului de Veteran de Război se câştigă prin luptă şi prin sacrificiu doar de cei care şi-au făcut datoria sfântă faţă de ţară, dovedind măsura iubirii de neam şi de patrie în focul luptei.
Iar dumneavoastră, stimaţi veterani de război, atunci când ţara a avut nevoie v-aţi lăsat familiile şi rostul pentru a vă pune în slujba ei, făcându-vă datoria obştească, riscându-vă viaţa pentru integritatea naţiunii.
Se cuvine, aşadar, ca cetăţeni ai României de azi clădită prin jertfa dumneavoastră şi a tuturor camarazilor de arme care şi-au pierdut viaţa apărând idealurile noastre naţionale, să ne înclinăm pentru curajul şi onoarea cu care v-aţi slujit patria, asigurându-vă de respectul şi înalta noastră consideraţie.
Să vă dea Dumnezeu sănătate şi multe zile senine, lipsite de griji, încărcate doar de sentimentul datoriei împlinite şi de mândria de a fi intrat, pentru totdeauna, în memoria colectivă a unei naţiuni!”, a precizat prefectul judeţului, Ovidiu Victor Frenţ.

De asemenea generalul de brigadă (rtr.) Ioan Birişiu a rostit o alocuţiune în care i-a felicitat pe cei prezenţi, le-a urat multă sănătate şi ulterior a acordat diplome aniversare.

„La finalul ceremonialului militar a fost depusă o coroană de flori la statuia generalului erou Grigore BĂLAN, activitatea încheindu-se cu defilarea gărzii de onoare în acordurile Muzicii Militare a garnizoanei Bistriţa”, a precizat Locotenent-colonelul Florin Apăfăian, Ofițer cu informarea și relațiile publice la U.M. 01331 Bistrița.

sursa foto: Brigada 81 Mecanizată

(5)

Leave a Reply