soare-stralucitor

Cum facem față caniculei?

Meteorologii trag un semnal de alarmă: canicula se va instala din nou. Să trecem cu bine peste această perioadă, specialiştii ne recomandă să respectăm câteva reguli.
Medicii recomandă populației să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11:00 și 18:00.

În perioada caniculară se recomandă consumul a doi litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete.

„E foarte important să ne protejăm cu haine deschise la culoare care nu atrag razele solare. Nu foarte strâmte, mai lejere, din țesături naturale, in, bumbac, cânepă. Tot ceea ce este sintetic îți dă senzația de arsură. Să purtăm ochelari de soare, pălărie, umbrelă, pentru că intemperiile vin pe nepusă masă pentru că zilele sunt și cu multe ploi, după care soarele este puternic și e nevoie și de o încălțăminte comodă. Să evităm să ieșim în maximă de strălucire solară, în orele amiezii, să stăm în casă, să ne facem cumpărăturile fie dimineața devreme, fie după masa, mai târziu, când soarele nu mai are aceiași putere”, a precizat Dr. Otilia Tănase – medic de familie.

Medicii mai recomandă ca sugarii şi copiii mici sa fie feriţi de căldură, umiditate excesivă şi curenţi de aer, iar alimentaţia lor să nu fie modificată în zilele caniculare.
Pe parcursul zilei să facem duşuri călduţe, fără a ne şterge de apă, iar dacă avem aer condiţionat, aparatul trebuie reglat astfel încât temperatura să fie cu cinci grade mai mică decât temperatura ambientală.
Expunerea corpului la temperaturi ridicate reprezintă un stres asupra organismului. Dacă organismul nu reuşeşte să-şi menţină temperatura în jur de 37 grade Celsius sau pierderile de apă şi săruri nu sunt înlocuite în mod adecvat, pot apărea crampele de căldură, insolaţia, epuizarea şi chiar şocul hipertermic.

(1)

Leave a Reply