NICOLETA LUCA

Cunoscuta solistă și pianistă Nicoleta Luca vine la Bistrița

Primăria municipiului Bistrița, Cenrul Cultural Municipal „George Coșbuc” Bistrița, Fundația Societatea de Concerte Bistrița și Centrul Județean pentru Cultură BN, organizează un recital de pian-Nicoleta Luca.

Evenimentul are loc sâmbătă, 13 februarie, de la ora 18:00, la Sinagoga Bistrița.

În program:
Chopin – Patru studii
– op.10 nr. 3 „Tristesse” și nr.9
– op. 25 nr.1″Eolian Harp ” și nr. 5 „Wrong Note”
Chopin – Nocturna op. 9 nr. 2 în Mi bemol Major
Chopin – Trei Mazurci (op. 7 nr.1 și 2 SI op. 24 nr. 4)

Nicoleta Luca Meițoiu a început educația muzicală la Liceul de Artă „Octav Băncilă” din Iași cu profesorul Marin Pânzaru, continuând la Academia de Muzică din Iași cu Ioan Welt și Mircea Dan Răducanu, iar apoi la Universitatea Națională de Muzică București cu Gabriel Amiraș.
A participat la cursurile de măiestrie ale pianistului german Wolfang Wagenhäuser în 1993, mai întâi la București iar apoi la Aurich, în Germania.
De asemenea, s-a perfecționat cu pianistul britanic Martin Hughes, profesor la Universität der Künste din Berlin.
În 1987 a debutat cu Concertul nr.1 în Do Major de Ludwig van Beethoven alături de Filarmonica „Moldova” din Iași, dirijor George Vintilă.
Ulterior a fost invitată adesea să susțină concerte alături de filarmonici din țară la Sibiu, Bacău, Ploiești, Botoșani, Râmnicu Vâlcea, Pitești.
A concertat sub bagheta unor cunoscuți dirijori români și străini, ca: Petre Sbârcea, Ovidiu Bălan, Neale Bartee (SUA), Roberto Misto (Italia), Octav Calleya (Spania), Arild Andersen (Norvegia), François Robert Girolami
(Franța).
Totodată, a susținut la București recitaluri la Sala de concerte a Radiodifuziunii Române, Sala „Auditorium” a Muzeului Național de Artă al României, Sala Mică a Ateneului Român, Sala Dalles, Sala Muzeului Național „George Enescu”, Muzeul Național Cotroceni, Centrul Cultural Maghiar, Centrul Cultural Otopeni, Ambasada Cehiei, Ambasada Turciei și în alte locații.
Nicoleta Luca-Meițoiu a avut numeroase apariții pe posturi de televiziune din București: TVR 1, TVR 2, TVR Cultural, Antena 1, B1 TV, Național TV.

Ca solistă sau în cadrul unor formații camerale a fost invitată să concerteze în străinătate în SUA, la New York la Carnegie Hall (Sala Isaac Stern), Chicago (Chicago Historical Society), Detroit, în Canada (la Ottawa) dar și în Australia, în Germania (la Berlin la Philharmonie Kammermusiksaal și la München), în Italia (la Roma, în Piazza del Popolo și la Academia di Romania), în Israel (la Tel Aviv, Haifa și Ierusalim),
în Cehia (la Sala Congreselor din Praga), în Bulgaria (ca solistă alături de Filarmonica din Vidin), Republica Moldova (recitaluri de pian solo la Conservatorul din Chișinău).

(12)

Leave a Reply