DENES

Deneș-precizări la declarațiile senatorului Dorin Dobra

Astăzi, 11 martie 2016, în cadrul unei conferințe de presă, senatorul PSD, Ioan Deneș a făcut câteva precizări referitoare la declarațiile sentorului PNL, Dorin Dobra, conform cărora senatorul social democrat s-ar opune unei inițiative legislative, inițiată de senatorul liberal.

„Amintesc opiniei publice foarte clar: biserica din Jelna este monument istoric. Toate monumentele istorice intră sub jurisdicția Legii 422/2001, care este Legea privind protejarea monumentelor istorice.
Ce dorea senatorul liberal, Dorin Dobra, de fapt, prin modificarea Legii 215/2001? Vă citesc textul: „hotărăște asupra realizării de reparații, consolidare și reparare a clădirilor educative și culturale, care aparțin instituțiilor naționale de educație și cultură”. Cu alte cuvinte, dacă Universitatea Babeș Bolyai, unde este profesor, are în chirie clădiri de la diverse persoane juridice, prin această modificare dorea ca primăria, din banii adunați din taxele și impozitele plătite de cetățeni, să facă reparații la acele clădiri unde UBB își desfășoară cursurile.
Această lege a fost înregistrată într-o primă fază la Camera Deputaților, cu denumirea PLX 594/2015. Consiliul Legislativ (instituția care ne spune dacă o inițiativă legislativă respectă abecedarul unui astfel de demers) spune așa: „avizează negativ propunerea legislativă”. Totodată, punctul de vedere al Guvernului Cioloș, emis în 11 noiembrie spune așa: „nu susține propunerea legislativă”. Comisia pentru Administrație din Camera Deputaților, în care este membru și Ioan Oltean, votează în unanimitate împotriva modificării Legii 215, propusă de senatorul Dorin Dobra.
Cu alte cuvinte, toate aceste instanțe îi spun domnului senator că Legea 215 nu are cum să intervină asupra monumentelor istorice. 1 leu dacă investești într-o clădire care nu este în proprietatea publică sau privată a statului, înseamnă deturnare de fonduri. 1 metru de drum județean dacă-l faci din bugetul local înseamnă deturnare de fonduri.
Camera Deputaților a votat respingerea acestei modificări, cu 199 voturi pentru respingere și 5 împotrivă. Printre cei 199 care au votat împotrivă se numără și deputații Stelian Dolha și Ioan Oltean, deci inclusiv colegii lui liberali”, a declarat senatorul PSD, Ioan Deneș.

(5)

Leave a Reply