VOT

Despre tineri și politică

Ne dorim o reformă politică, idei noi cu impact pe termen mediu și lung pentru societate, dar ne mulțumim cu proiecte mărunte, de moment și ținem în funcție zeci de ani și manadat după mandat, lideri erodați și plictisiți, unii chiar corupți, care ajung să trăiască cu sentimentul că au fost predestinați pentru a fi primari, consilieri, deputați sau senatori.

Mai grav, constatăm că cercul se închide și vedem aceleași figuri, într-o nerușinată “rotire a cadrelor”, aceiași “monștrii sacrii” care-și aruncă acuzații grave în campaniile electorale, după care beau berea priteniei și fumează pipa păcii timp de patru ani, împărțindu-și avantaje și culpabilități. Și mă întreb, retoric, oare câte comunități din județul nostru au avut curajul să “supere” primarul în funcție și să-i penalizeze nerealizările și Doamne, ce supărare mare și câte acuze și intrigi inutile au fost acolo unde din întâmplare a apărut cea mai mică schimbare în structura politică a administrației locale.

Întâlnindu-mă întâmplător în ziua alegerilor cu o respectabilă doamnă pensionară, am fost surprins să aud un discurs pro primarul în funcție.

“Sigur că l-am votat, doar el îmi da pensia și ajutorul pentru medicamente”.

Ceea ce nu știa dânsa,  probabil asemenea, multor alte persoane, pensia și ajutorul pentru medicamente este un drept legitim după zeci de ani de muncă, după contribuția la bugetele acestei țări.

Ideea de a reforma clasa politică ține de două forțe complementare. Prima ar trebui să fie efectul decimant al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) asupra clasei politice actuale. A doua ar trebui să fie un val masiv de oameni tineri care se dedică celei mai nobile forme de implicare civică. Cred cu tărie că sunt mulți tineri care se implică cu sinceritate în partidele existente din România. Pe de altă parte, faptul că nu am auzit nici măcar o singură voce critică a unui lider de organizație de tineret a partidelor din România demonstrează faptul că la momentul actual nu putem vorbi de semne de reformă a partidelor care să încolțească din interior.

În România a fi lider de organizație de tineret este mai degrabă o șansă a partidelor de a prelua din capitalul de imagine al liderului și a legitima un sistem care nu permite o reîmprospătare reală a partidului. Tinerii sunt buni pentru entuziasmul cu care lipesc afișe, pentru imaginea plăcută atunci când împart material de propagandă și chiar pentru minunatele lor idei, pe care le vor promova cu mândrie cei consacrați în partid.
Într-adevar, românul spune „drac pe drac nu-l duce-n iad”, dar, atâta timp cât magistrii din politica românească consimt la acte de corupție sub demnitatea unui demnitar public și nicio voce din organizațiile de tineret nu ia atitudine directă, înseamnă că în România procesul de reformare din interior al partidelor este în afara oricărei discuții.
O atitudine critică, constructivă și constantă se construiește atunci când individul se antrenează de mic în acest proces. Exercițiul dezbaterii punctuale din timpul liceului este o formă de a antrena acest simț, dar este întâmpinat de atitudinea cum că la școală nu se face politică. Ar fi multe de spus, mi-ar face plăcere peste câteva luni, să văd și afișe cu tineri candidați la parlamentare și mai mult decât atât să le acordăm încrederea noastră, deoarece România nu e a noastră , nici a voastră, ci a urmașilor, urmașilor noștri ! 

 

(113)

Leave a Reply