penitenciar

Deținuți pe acoperișul Penitenciarului !

După ce deținuții din Iași s-au revoltat, au apărut revolte și în Penitentiarele din Iași, Botoșani, Oradea, Miercurea Ciuc, Giurgiu, Vaslui, Brăila, Rahova, iar ieri la Bistrița.

Aici, deținuții au aruncat cu sticle în gardieni, au fluturat cearșafuri, iar 7 chiar au urcat pe acoperișul Penitenciarului. Aceștia au acuzat condițiile de detenție și au scandat lozinci, precum: Libertate!”, „Nu avem aer!”, „Vrem condiții mai bune!”, „Să vină presa!”.

La fața locului s-au deplasat echipaje ale Poliției și Jandarmeriei, pentru a calma calma „spiritele”.

„În jurul orei 14.00, 15 deținuți din cadrul unei secții de cazare au refuzat pâinea, fără să invoce motive specifice. Ulterior, 13 deținuți au escaladat acoperișul unei secții de deținere și blocului alimentar, manifestându-se verbal zgomotos și protestând în semn de solidaritate cu deținuții din celelalte penitenciare. În același, timp persoanele de pe o altă secție de deținere au incendiat materiale textile, producând pagube materiale. Pentru intervenție a fost alarmat întreg personalul unității șia fost solicitat sprijinul ISU Bistrița, IJJ, IPJ, SMURD. Conducerea Penitenciarului poartă discuții cu deținuții implicați în această formă de protest și încearcă identificarea unor soluții care să răspundă problemelor respective. Principalele aspecte semnalate de deținuți vizează condițiile de detenție, cum ar fi supraaglomerarea, acordarea de servicii medicale suplimentare, posibile acte de clemență care ar putea fi adoptate. Persoanele private de libertate din zonele afectate de incendiere au fost evacuate de urgență. Nu avem victime sau situații care să solicite intervenții medicale suplimentare. Penitenciarul nostru nu se confruntă cu un grad de ocupare peste capacitatea normală de deținere, nici plângerile deținuților nu au fost în acest sens până acum. Incidentul produs se manifestă pe fondul fraternizării cu manifestările deținuților din celelalte penitenciare. Personalul unității negociază cu persoanele care au recurs la această formă de protest. E prematur să ne gândim la repercusiuni, încercăm să rezolvăm cu minime consecințe negative această situație. Pe mai departe se va vedea ce se poate rezolva, dacă acest protest are cauze reale sau nu”, a declarat subcomisarul Laura Opriș.

Remedierea situatiei din penitenciare este o prioritate a mandatului ministrului Justiției, a declarat Raluca Prună, adăugând că problemele din acest sistem îi sunt cunoscute după ce a vizitat numeroase penitenciare.

(13)

Leave a Reply