Dezbateri publice „Dreptul la democrație”

În cursul lunii mai și începutul lunii iunie s-au organizat în mai multe localități din județul Bistrița-Năsăud o serie de dezbateri publice în care viitorii alegători și candidații la Primărie au stat față în față și au dezbătut teme de interes local.

Tinerii din județul Bistrița-Năsăud s-au întâlnit cu candidații pentru un fotoliu de primar sau de consilier local și au învățat despre mecanismele democratice interacționând cu aceștia. Inițiativa acestor dezbateri aparține Asociației Proactiv Bistrița și Grupurilor de Acțiune Locală pentru Tineret dezvoltate în cadrul proiectului „Dreptul la Democrație”.

„Avem un proiect drăguț, dreptul la democrație, în care îi învățăm pe tineri despre mecanismele democratice. Noi am avut și o tentă de implicare în politică, și am văzut că nici noi nu am știut despre mecanismele democratice, și nu ne-a învățat nimeni despre cât de important este să mergi la vot, ce rol are primarul sau Consiliul Local. Toată lumea crede că primarul este șeful unei comunități, dar nu e tocmai așa. Are un gram de control, însă Consiliul Local decide. De asemenea, Guvernul și președintele țării, ce rol au? Tinerii nu au înțeles. Am fost cu partenerul meu și voluntarii Asociației Pro Activ, în 6 localități, Teaca, Telciu, Galații Bistriței, Lechința, Bistrița Bârgăului și Prundu Bârgăului, în care am avut și niște dezbateri chiar în timpul campaniei cu primarii și cu elevii din localitățile respective, despre ce vor face candidații la Primării”, a precizat Raul Ciprian Neamţi președinte Asociația Proactiv Bistrița, potrivit unei televiziuni locale.

Proiectul se desfășoară în mediul rural. În cadrul acestuia tinerii au avut parte de explicații și exemple practice cu privire la administrația publică locală. Au avut ocazia să adreseze întrebări privind proiectele care-i vizează în mod direct dar și să își exprime clar așteptările pe care le au de la cei care urmează să conducă localitățile lor. Chiar dacă începutul a fost timid, pe parcursul discuțiilor, tinerii au reușit să facă față provocărilor ca niște adevărați profesioniști.
Începutul a fost unul promițător atât pentru membrii Asociației Pro Activ cât și pentru toți acei tineri participanți la cursuri. Lucrurile nu se vor opri însă aici. Vor să organizeze cât mai multe astfel de întâlniri, având încrederea că împreună pot face lucruri mărețe pentru comunitățile lor.

(2)

Leave a Reply