1

Dezvelirea Monumentul Țăranului Român

În acest weekend, în localitatea Zoreni, comuna Sînmihaiu de Cîmpie, judeţul Bistriţa-Năsăud eroii din localitate căzuţi la datorie au fost comemoraţi.

Cu acest prilej s-a desfăşurat o ceremonie militară şi religioasă, fiind dezvelit Monumentul Ţăranului Român şi plăcile comemorative cu numele eroilor satului căzuţi în cele două războaie mondiale, monumentul fiind opera sculptorului Alexandru Gavrilas.

La activitate a participat prefectul judeţului Bistriţa – Năsăud, Ovidiu Victor Frenţ, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa – Năsăud, Alexandru Pugna, Înalt Preasfintitul Părinte Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, comandantul Brigăzii 81 Mecanizată “General GRIGORE BĂLAN”, colonel Iulian Berdilă, primarul comunei Sînmihaiu de Cîmpie, Ioan Mate, istorici, membri ai Uniunii Scriitorilor din România, alături de invitaţi şi cetăţeni din localitate.

Activitatea a debutat cu acordarea onorului militar, salutul Drapelului de Luptă, intonarea Imnului Naţional al României, dezvelirea monumentului cu plăcile comemorative şi oficierea serviciului religios de către IPS Andrei Andreicut impreuna cu un sobor de preoţi. În încheierea serviciului religios, înalt Preasfințitul Părinte a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură.

„Au fost rostite alocuţiuni de către domnul Simion Adam, profesor de istorie, domnul profesor doctor Valeriu Marica, primarul comunei Sînmihaiu de Cîmpie, domnul Ioan Mate, domnul Alexandru Pugna și domnul Ovidiu Victor Frent, alocuțiuni în care s-au reiterat greutățile prin care a trecut țăranul român de-a lungul timpurilor, dar în același timp s-a amintit și de curățenia spirituală și morală și de simplitatea omului din satul românesc.
Au fost momente emoționante, s-a depus o coroană de flori din partea autorităţilor publice locale, judeţene şi a garnizoanei Bistriţa, iar la final garda de onoare formată din militari ai Brigăzii 81 Mecanizată “General GRIGORE BĂLAN” a defilat în ritmurile Muzicii Militare a garnizoanei Bistriţa”, a precizat locotenent-colonel Florin Apăfăian, ofițer cu informarea și relațiile publice la U.M. 01331 Bistrița.

Ulterior, cei prezenţi la activitate au asistat la lansarea cărţii “Cartea Zoreniului” şi la un spectacol artistic oferit de primăria comunei Sînmihaiu de Cîmpie.

(5)

Leave a Reply