Dîncu senior a lansat antologia „75 de poeme”

Președintele CJ BN, Radu Moldovan, a participat la lansarea antologiei „75 de poeme” a poetului Vasile Dîncu.
Evenimentul a avut loc în sala mare de festivități a Primăriei Năsăud.

„Cu profundă admirație și respect, am participat aseară la lansarea antologiei „75 de poeme” a poetului Vasile Dîncu, tatăl Prim-vicepremierului Vasile Dîncu.
O lansare simplă, dar de mare calibru, un exemplu de modestie și de înțelepciune, dar și dovada că anii unui om nu stau în calea împlinirii unui vis. Stimatul domn Vasile Dîncu are venerabila vârstă de 77 ani, dar s-a arătat răbdător și a acordat autografe fiecărui dintre cei peste 70 de oameni prezenți la evenimentul lansării cărții.
Felicitări, multă sănătate, inspiraţie, putere de creaţie și peniţă ascuţită!”, precizează Radu Moldovan.

Primarul Mircea Romocea a fost moderator, care a înmânat și o diplomă și o plachetă de onoare, alături de un coș de flori.

Vasile Dîncu s-a născut în comuna Runcu Salvei din judeţul Bistriţa-Năsăud la 11 mai 1939. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România. A publicat volumele Cântece, 1974; Gravuri lapidare, 1990; Simple propoziţii, 2001; Simple propoziţii, ediţia a II-a, 2007; Slove rurale, 2009; Cântece, antologie, 2012.

„Asemeni dealurilor împădurite ale Anei Blandiana, sfere pe jumătate ascunse în pământ, poezia locuirii de la Runcu Salvei „ascunde” deasupra ei o cupolă aproape trufaşă în conştiinţa de sine, cupola tuturor depărtărilor cărora le e temelie. Aceste adevăruri alunecă discret-şugubăţ printre versuri. Ţăranul cu acces la verbul „domnilor” are, până la un punct, ceva din Ion Creangă. Stăpâneşte şi el arta disimulării. Rezolvă însă pe dos chestiunea dublei apartenenţe. Nu duce satul cu el în lume, ci aduce lumea în satul lui. Dacă „povestariul” îşi încropea în mahalaua Ţicăului un spaţiu original, tranzitoriu şi oscilant ca şi firea sa paradoxală, bojdeuca, veritabil muzeu al apartenenţei (care îi oferea toate înlesnirile unei vieţi simple, primitive, un surogat de viaţă la ţară, dar putea fi şi locul potrivit pentru rafinamente intelectualiceşti, locul în care sonorităţile cuvintelor erau „cercate” până la perfecţiune), Vasile Dâncu încropeşte un spaţiu al apartenenţei sale la lumea înaltă instalând în casa de la ţară o Bibliotecă.”- Irina Petraș

sursa foto. Radu Moldovan

(0)

Leave a Reply