stelian

Dolha: „Ar însemna să girez o mascaradă electorală”

Deputatul PNL, Stelian Dolha, a anunțat vineri într-o conferință de presă că nu mai candideză în competiția internă a PNL Bistrița-Năsăud pentru parlamentare.

„Pentru că asta ar însemna să girez o mascaradă electorală, un simulacru cu rezultat deja cunoscut, în condițiile în care listele cu viitorii parlamentari sunt deja pe masa conducerii centrale. Conducere din care, chiar și în calitate de vicepreședinte al BPN, nu mai doresc să fac parte. Am cerut criterii de eligibilitate, transparență și un vot nu într-o structură închisă și controlată, ci într-una largă, un vot al majorității liberalilor. Am primit răspunsuri evazive, chiar obraznice și ridicări din umeri. Nu mă regăsesc în aceste practici, așa cum îmi sunt străine clientelismul și impostura”, spune Stelian Dolha.

În cadrul conferinței în care a făcut anunțul acesta a precizat că este o conferință pe care nu ar fi vrut să o țină niciodată, dar lucrurile trebuie spuse pe nume.

„Să știți că am decis să nu candidez în competiția internă pentru alegerile parlamentare din această toamnă, din biroul politic județean interimar al Partidului Nașional Liberal. Motivele sunt multiple. Activitatea mea ca și parlamentar din grupul PNL, din Comisia pentru agricultură, din plen cred că este transparentă, este la vedere și cred că nimeni nu poate să o conteste. Întorcându-mă la ce se întâmplă astăzi în PNL o să vă spun de la început că nu e vorba de nicio competiție, e un simulacru ieftin cu rezultate deja cunoscute, listele au fost trimise deja la București, se știu, or eu la așa ceva nu pot să particip la așa ceva.

În urmă cu câteva zile, câteva săptămâni, știți foarte bine că am trimis o scrisoare deschisă conducerii PNL, semnată și de câțiva colegi, chiar reprezentanți de marcă ai partidului, în care ceream un singur lucru: criterii pe baza cărora să ne desemnăm candidații, cu alte cuvinte nu punem carul înaintea boilor, nu e corect, nu se face așa. Vorbeam de competență, aderență la valorile liberale, implicare în munca PNL, în campanii, nu cum se promovează azi nemunca și neimplicarea. Am vorbit de notorietate și am vorbit de putere electorală. Toate acestea se pot face cu ajutorul unui sondaj de opinie și pe urmă votul trebuie să-l dea oastea PNL.Cu alte cuvinte, dacă tot îi chemăm pe acești oameni de fiecare dată, la tot felul de întâlniri, mi se pare firesc să-i chemăm să-și dea un vot, sunt reprezentanții lor în Parlament, așa ar fi firesc, este o chestie de elementară democrație. Îi chemăm să le spunem să muncească pentru candidați, dar de vot nu-i întrebăm, dacă sunt sau nu de acord cu parlamentarii pe care îi propunem? Ei sunt cei care decid, oamenii așteaptă să fie întrebați. Lucrul acesta nu s-a întâmplat. Am făcut această solicitare mai întâi în interiorul partidului PNL, să fie foarte clar, într-o ședință de BPJ. Am vorbit de criterii, de sondaje și m-am lovit de un zid al tăcerii. După scrisoarea deschisă mă așteptam la un răspuns, nimic, ba mai mult a ieșit președintele interimar (n.r. – Robert Sighiartău), obraznic chiar, să-mi vorbească despre interese personale. Eu știu că el patru ani de zile în Consiliul Județean n-a scos o frază. Nu cred că e el în măsură să-mi spună de interese personale.
Aș fi putut uza de o decizie recentă a Biroului Politic Național, în urma căreia parlamentarii în funcție ar avea prioritate, un drept de preempțiune. Să știți că această deczie totdeauna a părut prea ușoară, adică nu poți să spui <dacă a fost parlamentar, trebuie să aibă dreptul acesta de preempțiune>. Nu mi se pare corect, pentru că e vorba și de o împrospătare a listelor, de o decizie a unui Birou Politic Județean. De lucrul acesta n-o să uzez niciodată. Dar haideți să spunem lucrurilor pe nume, e vremea să o facem. Oamenii aceștia, conducerea actuală, fac parte dintr-un aranjament care este orchestrat de nimeni altul decât de cel care a orchestrat aceste lucruri timp de mai bine de 20 și ceva de ani în fostul PDL și azi în PNL. Nu o să îi dau numele că știți și dumneavoastră foarte bine…El nu candidează pentru că nu vrea să mai candideze, ci pentru că e clar că sunt acolo niște criterii deontologice, de integritate și nu ăi mai permit, dar în schimb își dorește altceva. Își dorește oameni pe care să-i poată controla, oameni din aluat slab, prin care să conducă în continuare PNL, despre asta e vorba. BPJ n-a arătat așa ca azi, s-a format unul corect. După două zile, președintele interimar Robert Sighiartău a venit la mine cu altă listă. Cum a decis? Probabil i s-a dictat pe firul scurt, de la capătul celălalt al firului. Și-au făcut niște calcule, dădea mai bine cu acest BPJ ca să le treacă anumite lucruri. N-am înțeles niciodată de ce s-a schimbat BPJ anterior pentru că era unul echilibrat. I-am spus atunci prim-vicepreședintelui, directorul de la Registrul Comerțului, că în urma deciziei BPN el nu trebuie să semneze acest BPJ, fostul PNL se regăsește într-o proporție de 10-15% și firesc ar fi să nu fie de acord, să facem unul echilibrat. Dar se pare că pentru o funcție de parlamentar semnezi orice. A semnat, a trecut de BPN, deci aici suntem. Era firesc ca tu, președinte interimar, să faci o analiză a partidului, să vezi ce oameni s-au implicat și care nu s-au implicat. În BPJ sunt puși unii doar că votează cum trebuie, e clar că li se spune de către cel care i-a pus: păi să mă și votați.

În momentul în care mi-am asumat candidatura la Primăria Bistrița, foarte multe voci mi-au spus: o să fii sabotat de o parte din fostul PDL și de o parte din fostul PNL, oarecum controlați de prim-vicepreședintele actual. Era de datoria mea să candidez, nu puteam lăsa partidul de izbeliște. Atunci, președintele din umbră de care vă vorbeam spunea: E cel mai bun candidat pe care îl avem, e minunat, cred că nici de Mesia nu vorbea așa. În toate ședințele. Toți în cor spuneau: e candidatul ideal. Ca să-mi dau seama intrând în campania electorală că de fapt ceea ce înainte erau doar zvonuri s-a adeverit. M-am trezit sabotat de o parte din fostul PDL și puțini de la fostul PNL. După aceea am aflat și de ce, pentru că Dolha trebuia să pice, Dolha trebuia să-și frângă gâtul pentru că altfel dacă scotea un scor bun devenea cert președintele partidului. Asta era, deci interesele pentru putere au fost mai mari decât interesele pentru un scor electoral bun și interesele partidului. Asta mă doare pe mine, că în partidul ăsta nu s-a jucat corect, nu ai voie să gândești așa.

Toate aceste lucruri s-au făcut și cu acordul unora de la București, nu cred că nu au știut. Nu numai că nu mai candidez în acest simulacru ieftin, dar îmi și dau demisia din funcția de vicepreședinte al partidului la nivel național, o funcție de care n-am uzat niciodată. Nu mai pot sta la masă cu oameni care au girat așa ceva în teritoriu, și la București au fost zvonuri de sabotaj, nu mai pot să girez așa ceva. Nu plec din PNL, rămân simplu membru al PNL, traseismul nu e pentru mine și nici în setul meu de valori, deși au fost o grămadă de oferte pe care unii nu le-ar fi refuzat niciodată. Rămân membru PNL, dar e clar că nu mă regăsesc în niște practici, iar clientelismul și impostura le voi detesta întotdeauna. O să spun lucrurilor pe nume cât timp voi fi membru al acestui partid”, a precizat Dolha în cadrul conferinței.

(3)

Leave a Reply