23

Egalitate de șanse și echilibru între familie și carieră

Prima dezbatere a Ligii Tinerelor Social Democrate (LTSD), „Femeia la început de drum. Familie vs. Carieră”, realizată sub egida TSD Bistrița-Năsăud, a adunat peste 60 de femei, la întâlnirea care a avut loc joi,18 februarie.

În cadrul acestei conferințe accentul a căzut pe discuția privind realizarea unui echilibru între carieră și familie, atât pentru femei, cât și pentru bărbați pornind de la ideea că acesta depinde de o bună organizare a muncii, precum și de împărțirea egală a responsabilităților familiale.
Reconcilierea vieții profesionale cu viața de familie reprezintă unul dintre elementele cheie în obținerea egalității de gen. Pentru femei, îmbinarea vieții de familie cu cariera reprezintă o provocare cu atât mai mare cu cât în responsabilitatea acestora intră nașterea și îngrijirea copiilor.
De asemenea, în cadrul dezbaterii s-a subliniat faptul că este necesar să se pună accentul pe studii, pe specializare, pentru a avea o carieră. Astfel, prima dată contează familia, apoi cariera se construiește cu multă muncă, răbdare, implicare. Rolul femeii nu este să fie ca un bărbat, ci să-și păstreze feminitatea. Indiferent că sunt sau nu feministe, femeile trebuie să lupte pentru egalitatea de șanse, să se susțină reciproc și cele care au chemarea către politică, să se implice pentru că împreună vom găsi soluțiile optime pentru a răspunde problemelor de gen. Este nevoie de un angajament real la nivelul politicilor publice ce privesc condiţia femeii în societatea românească.

 
Dezbaterea a fost moderată de Consilierul Politic, Mihaela Ivan, iar subiectul a fost dezbătut alături de deputatul PSD, Doina Pană, inspectorul școlar general, Camelia Tabără, Crina Clapou – inspector școlar, Ramona Salak – inspector școlar, Ulecan Maria – consilier județean, Alina Moldovan – director general al Casei Județeane de Pensii, Boloș Alexandrina – administratorul Spitalului de recuperare, Șecheli Mărioara – directorul Școlii Generală Mihai Eminescu din Năsăud, Ionela Bidică – profesor, Miheștian Maria – director adj. al Liceului cu Program Sportiv Bistrița, Virginia Linul – creator de artă tradițională, Claudia Andron – jurnalist Bistrițeanul, Nicoleta Cherecheșiu – jurnalist TVR, Oltean Doreta- administratorul Liceului Grigore Moisil, Doina Monda – președintele Asociației ProFamilia.

„Ne dorim ca această primă dezbatere să fie urmată de alte evenimente în interesul femeilor tinere, organizate sub egida LTSD. Prin activităţile şi proiectele viitoare, intenţionăm să aducem în atenția publică o serie de probleme cu care se confruntă femeia modernă în societatea românească, pornind de la aspectele ce țin de viaţa de familie, educaţia sexuală, carieră şi până la cele ce vizează violenţa împotriva femeilor şi hărţuirea sexuală.
O condiţie sine qua non în scopul găsirii celor mai bune rezolvări pentru problemele enunţate mai sus, presupune o mai mare reprezentare de gen în toate poziţiile de decizie, atât în instituțiile publice, precum și în cele private. LTSD susţine implicarea femeilor în politică şi în structurile decizionale de la nivelul societăţii”, a precizat Oana Prislopan, președintele LTSD BN.

Liga Tinerelor Social Democrate (LTSD) este formată, în principal, din reprezentantele Tineretului Social Democrat (TSD), fiind însă deschisă şi pentru tinerele neafiliate politic, dar care se regăsesc în principiile şi ideile promovate de organizaţie.
La baza formării LTSD stă ideea necesității unei mai mari implicări a femeilor în politică, precum şi promovarea acestora în poziții de decizie, atât în mediul public, precum și în cel privat. În plus, considerăm extrem de importantă diminuarea discriminării de gen la orice nivel.

„Scopul principal al acestei organizații este crearea unui cadru specific și adaptat nevoilor tuturor femeilor. Pe lângă creșterea numărului de membri, LTSD își propune formarea acestora, urmată de sprijinirea lor în domeniul și aria în care doresc să activeze. Vor fi tratate subiecte sociale și politice. Conștientizarea abordării de gen în aceste domenii reprezintă primul pas spre găsirea unor soluții sustenabile.
Sprijinul concret oferit femeilor prin intermediul organizației constă în dezvoltarea personală și profesională, oferindu-le acestora posibilitatea de a participa la cursuri, acțiuni și proiecte”, mai precizează Oana Prislopan.

9 15 27 30

(11)

Leave a Reply