armata

Eroi comemorați, la Ilva Mare

În acest weekend, în comuna Ilva Mare, judeţul Bistriţa-Năsăud eroii din localitate căzuţi la datorie au fost comemoraţi.

IPS Andrei Andreicuț a oficiat serviciul religios împreună cu un sobor de preoţi, iar în încheiere Înalt Preasfințitul Părinte a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură.
Din sobor a făcut parte Arhim. Arhid. Claudiu Grama, Consilierul pe probleme de misiune şi protocol, Pr. Ioan Dâmbu, protopopul de Năsăud şi alţi preoți de la bisericile din zonă.

La finalul slujbei, pentru contribuţia adusă la reabilitarea locașului de cult, IPS Andrei i-a conferit părintelui paroh Cristian Lupșan distincția Crucea Transilvană, iar părintelui slujitor Solovăstru Dănilă, Ordinul Sfântul Pahomie de la Gledin. De asemenea, Ordinul Sfinții Martiri Năsăudeni a fost oferit primarului din Ilva Mare, inginerilor și pictorilor locașului de cult, iar diplome de aleasă cinstire au primit toți cei implicați în restaurarea bisericii.

Locașul de cult din Ilva Mare, cu hramul Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de mir a fost ridicat acum mai bine de 130 de ani. În ultima perioadă, biserica a fost restaurată și pictată.

După Sfânta Liturghie, în fața bisericii din Ilva Mare, la Mormântul Eroului Necunoscut, s-a desfășurat un ceremonial militar și religios. La activitate au participat preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa – Năsăud, Emil Radu Moldovan, Înalt Preasfințitul Părinte Andrei Andreicuț, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, comandantul Brigăzii 81 Mecanizată „General GRIGORE BĂLAN”, colonel Iulian Berdilă, primarul comunei Ilva Mare, Alexandru Anca, alături de invitaţi şi cetăţeni ai comunei.

„Au fost rostite alocuţiuni de către domnul Alexandru Anca, primarul comunei Ilva Mare și domnul Emil Radu Moldovan, în care s-au reiterat greutățile prin care a trecut comunitatea de pe Valea Ilvelor de-a lungul timpului, dar oamenii au rămas aceiași, cu credință în Dumnezeu și cu gândul la mai bine, oameni harnici și cu sufletul curat.
Nu poți să-ți exprimi emoțiile decât atunci când vezi simplitatea și zâmbetul pe buze, a celor cu vâfrste cuprinse între 2-3 ani și până la octogenari sau mai vârstnici, îmbrăcați cu mic cu mare în costume populare, care ascultă cuvântul de învățătură al Înalt Preasfințitului Părinte și care aplaudă cu lacrimi în ochi depunerea coroanei de flori la Mormântul Eroului Necunoscut și defilarea gărzii de onoare!
Au fost momente emoționante, iar alături de autoritățile publice locale, judetene, reprezentanți ai garnizoanei Bistrița, organizatori ai evenimentului, militari ai Brigăzii 81 Mecanizată „General GRIGORE BĂLAN” și membri Muzicii Militare a garnizoanei Bistriţa, toți la un loc și-au făcut încă o dată pe deplin datoria”, a precizat Locotenent-colonel Florin Apăfăian, ofițer cu informarea și relațiile publice la U.M 01331 Bistrița.

(7)

Leave a Reply