Expoziție de covoare armenești

Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud în colaborare cu Uniunea Armenilor, Filiala Cluj-Napoca şi Parohia Armeano-Catolică din Gherla, vă invită la vernisajul evenimentului “Meşteşugurile armenilor din Transilvania. Expoziţie de covoare armeneşti”.

„Prin această acţiune vrem ca bistriţenii să descopere o parte din cultura şi civilizaţia armenilor, să afle că în oraşul nostru, în vechea cetate a Bistriţei a existat o comunitate armenească importantă care a convieţuit alături de populaţia săsească aproximativ patru decenii. Motivul plecării lor la Gherla îl vom dezvălui la vernisaj.
Vă invităm să descoperiţi piese valoroase: covoare armeneşti, obiecte bisericeşti şi veşminte preoţeşti din secolul XVII, broderii cu fir de aur şi argint din secol XVIII-XIX, costume tradiţionale armeneşti transilvănene. Vă aşteptăm să descoperiţi alfabetul armean pe care vă încurajăm să-l folosiţi in cadrul evenimentului.
Vernisajul va avea loc miercuri, 9 noiembrie 2016, ora 13,00 în secția de etnografie a Complexului Muzeal Bistriţa-Năsăud din strada General Grigore Bălan, nr. 19 şi ca o plăcută coincidenţă va spunem că pe această stradă, fosta Holzgasse, s-a stabilit comunitatea armenească la sfârșitul sec. XVII”, informează managerul Complexului Muzeal BN, Gavrilaș Alexandru.

(1)

Leave a Reply