AFIS-FARCAS-1

Farcaș: „Îmi doresc ca Năsăudul să prospere”

Zilele trecute v-am prezentat un interviu, în exclusivitate, cu Marius Farcaș, candidat UNPR la Primăria Năsăud. Acum vă prezentăm o continuare a interviului.

Bine v-am regăsit domnule Farcaș Marius, după câteva zile de la ultimul interviu. Am constatat interesul cititorilor noștrii, probabil în special al năsăudenilor pentru cele discutate de noi, așa că am luat decizia de a reveni cu noi întrebări și eventuale lămuriri și idei pe care doriți să le transmiteți din partea dumneavoastră pentru electoratul năsăudean și chiar cel județean.

Marius Farcaș: Vă mulțumesc și vă stau la dispoziție cu plăcere mai ales că am observant la unii candidați o anumită reticență în a-și împărtăși experiențele, ideile proprii și folosesc șabloane recomandate de anumiți sfătuitori. Pe de o parte, probabil din teama de ridicol, pe de altă parte se tem să nu li se fure ideile bune. Eu cred că este corect ca astăzi, să oferi tu o idee care ajută, iar mâine să beneficiezi tu de ideea altcuiva, care te poate ajuta, adică un flux de idei în interesul cetățeanului, fără să ne gândim în mod primordial la rezultatul final al alegerilor. Revenind la interviul nostru, sunt onorat de interesul cititorilor și sunt o persoană deschisă întotdeauna în fața presei, a celor care-ți oferă legătura corectă cu alegătorul, cu cetățeanul care trebuie să fie informat, el fiind beneficiarul direct al votului.

De ce vă doriţi o carieră în administraţie sau în politică, dupa ce ați reușit professional într-un sistem financiar?

Marius Farcaș: Administraţia nu trebuie să însemne politică, ci muncă, seriozitate, respectarea cuvântului dat. Înseamnă să lucrez pentru oameni. Pentru mine, personal, experiența profesională și mai ales perioada în care am deținut anumite funcții în top managementul unor societăți din mediul financiar, mi-a demonstrat faptul că dacă munceşti și eşti încrezător în tine, reuşeşti. Vreau să mă lupt pentru ca Năsăudul să redevină cel mai important oraş al judeţului, după municipiul Bistrița. Avem datoria să ne implicăm pentru fiecare dintre noi, dar şi pentru generaţiile viitoare. Am doi copii și știu că viitorul copiilor noștrii, calitatea vieții lor și perspectivele lor profesionale și școlare sunt responsabilitatea noastră. Pentru copiii noştri suntem datori să nu stăm deoparte, să acţionăm pentru ca Năsăudul să redevină oraşul nostru, pentru că a venit „Timpul administrației TALE!”

Ce ne puteți spune despre echipa pe care v-ați ales-o, câteva cuvinte despre cei care au șanse să devină consilieri locali?

Marius Farcaș: Este o echipă de oameni competenți, proveniți din toate mediile sociale, bărbați și femei, o echipă echilibrată, unde nu am avut nicio reținere de a promova tineri pe locuri eligibile, oameni cu importante realizări profesionale, sau culturale și seniori implicați activ în viața politică și activitățile sociale ale comunității, oameni respectabili, pe care-i consider ca făcând parte din aceeași categorie de o altfel de clasă politică, care nu au fost implicați în decizii culpabile, oameni cărora nu li se poate aduce nici un reproș. Mi-ar face plăcere să vă fac o succintă prezentare a acestor năsăudeni minunați, astfel: Vasile Timiș, născut în Năsăud, tehnician de profesie, un familist convins, un om de la care fiecare am avut câte ceva de învățat, Cristian Șteț, născut în Năsăud, un tânăr de care sunt mândru că face parte din echipa mea, cu realizări profesionale remarcabile în calitate de Director de Calitate la o firmă din oraș, persoană la care am simțit dorința de-a face ceva pentru comunitate, apoi inginerul Ștefan Ghioc, cunoscut în oraș ca un om implicat în diverse proiecte și activități, cu inițiativă, apreciat la locul de muncă, dedicat meseriei și nu în ultimul rând un om al metaforelor, poet recunoscut în Năsăud, urmează inginerul Daniel Pop, director la agenția județeană la aceiași societate de asigurări la care activez și eu, bun sfătuitor și om de acțiune, urmat de Lucian Enache, IT-ist, un alt tânăr de încredere, om pe care te poți baza indiferent de situație, voluntar și educat, corect și apreciat în oraș, apoi Ionuț Urs, cel mai tânăr membru al echipei, 23 de ani, muncitor, harnic și plin de entuziasmul vârstei, urmat de Gicu Andriescu policalificat și săritor, volubil și corect, responsabil și cu inițiativă, personaj cunoscut și apreciat de toți năsăudeni. Urmează Eliza Barbă-Pop, Saveta Macrea, Călin Timiș, Iulia Șteț, Victor Poenariu, Nicolae Linul, Dumitru Bozomală, Viorel Pop, Floarea Andriescu, Dumitru Olar și Aurica Catarig. Aceștia sunt oamenii cărora eu le mulțumesc că au venit alături de mine, oameni care au debutat acum în politică, oameni care pot aduce cinstea și corectitudinea în administrație, oameni cărora nu li se poate reproșa nimic și care au adus o plusvaloare comunității noastre prin activitatea lor profesională, culturală sau civică. Le mulăumesc ca au avut curajul să se implice.

V-ați asumat responsabilitatea să intraţi într-o competiţie politică, poate o lume, considerată de multe ori de uzură morală, plină de compromisuri, cu competitori experimentați, versați în manevre politice. De ce?

Marius Farcaș: Omului, bun, pregătit, valoros îi este frică de ridicol. Toți considerăm că a intra în politică implică și asumarea ridicolului, iar demagogia, populismul și minciuna practicată de unii politicieni te plasează în această zonă. Acel om bun care stă deoparte de politică nu este obișnuit să înșele, să manipuleze, să profite, el știe că trebuie să muncească și să-și trateze corect semenii, știe că dacă nu trudește, nu primește și de aceea i s-ar părea că intrarea în politică ar presupune abandonarea sistemului după care și-a ghidat până atunci destinul, ca și cum s-ar nega pe sine. Acestea au fost sentimentele pe care le-am încercat înainte de a accepta candidatura, era o luptă între teama de a nu-mi știrbi statutul obținut după mulți ani de muncă și sacrificii și datoria implicării active în bunul mers al comunității și nu numai a unei entități economice. Așa că am hotărât că lumea nu trebuie astfel împărţită, între politicieni și votanți, între bărbaţi şi femei, între bogați și săraci, ci între profesionalism şi incompetenţă, între dorinţa de a face ceva pentru oameni, respectiv pentru a face ceva pentru grupuri de interese. Neimplicarea este o formă de complicitate pe care eu am decis să nu o mai tolerez. Eu am decis să mă implic! De aceea candidez la funcţia de primar al Năsăudului. Dacă am luat hotărârea corectă și dacă un astfel de om va fi acceptat și dorit în fruntea orașului academicienilor, doar năsăudenii mei vor decide, ei știu cel mai bine ce își doresc pentru viitor, iar eu nu pot decât să promit că voi rămâne același, cu aceleași principii, indiferent de funcția pe care o voi deține și îi voi respecta și voi respecta votul lor.

La ce vă așteptați în campania electorală, o competiție curată sau un joc murdar?

Marius Farcaș: Nu am fost niciodată adeptul luptelor murdare, de aceea niciodată nu m-am pregătit în acest sens. Dar asta nu înseamnă că, dacă voi fi pus în fața acestei posibilități, voi capitula. În viața privată și cea profesională m-am ghidat mereu după principiile integrității, respectului și onestității. Știu că nu am puncte vulnerabile, în concluzie nu voi intra în alianțe sau înțelegeri neprincipiale. Mi se pare interesant că, în engleză, termenul pentru „funcționar public”, este civil servant și are un sens extrem de sugestiv pentru rolul exercitat de acesta în serviciul comunității, sens care ar trebui să se fixeze și în conștiința noastră, a românilor, că, ocupând o funcție publică, te poziționezi, de fapt, în slujba cetățeanului, și atunci când vrei să o obții, și atunci când o ocupi efectiv. Orice fel de acțiune care nu satisface acest deziderat simplu „binele public”, nu își are locul, din punctul meu de vedere, în niciun fel de luptă pentru o asemenea funcție.

În ciuda tuturor lipsurilor și a multor promisiuni neonorate de ani de zile, Năsăudul votează în proporție covârșitoare aceleasi partide, aceleași echipe, să fie un conservatorism local? Cum vă explicați?

Marius Farcaș: Este foarte clar. În psihologie fenomenul se numește „Sindromul Stockholm” (situație în care victima simpatizează cu agresorul) stare regasită și în politică. Cu alte cuvinte, oameni săraci, ținuți săraci în mod voit, simpatizează tocmai cu acel sistem politic care le limitează resursele de existența pentru a-i păstra ușor manipulabili. Și nu este evident fenomenul doar în Năsăud. Cred că orice hartă electorală vom consulta, vom vedea că este o situație la nivel național. Principalii jucători din politica națională și-au construit un electorat pe care îl ține „ostatic”, în special prin sărăcie, acordând ajutoare sociale sau avantaje infime, fără a concretiza acea interesare și orientare către activități profesionale plătite decent. Și încă odată concluzionez, este nevoie de o nouă clasă politică, fără antecedente, fără interese pecuniare, pe care, consider, că eu și echipa mea o reprezentăm.

Ce vă place și ce nu vă place la orașul Năsăud?

Marius Farcaș: Îmi place Năsăudul pentru că este orașul în care m-am născut și nu pot să spun niciodată că mă voi delimita de el pentru că mă deranjează ceva. Dar îmi permit să sancționez neregulile despre care consider că au distrus orașul:
-Distrugerea și dezinteresul pentru industrie și mediului de afaceri;
-Lipsa de interes pentru atragerea de fonduri europene nerambursabile pentru proiecte de interes local;
-Distrugerea comerțului și a micii industrii locale;
-Distrugerea spațiilor verzi;
-Dezinteresul pentru sport și cultură;
-Construcțiile haotice în oraș;
-Haosul din circulația pe drumurile publice.
Cred că sunt suficiente motive să ne dorim o administrație nouă, modernă, cu viziuni reale pentru un viitor European.

Se constată o lipsă a investițiilor și investitorilor în Năsăud. De ce credeți că fug investitorii de Năsăud?

Marius Farcaș: Pentru că nu li s-a oferit niciun motiv să vină sau să rămână. Absența unui parc industrial, infrastructura extrem de precară, o populație în scădere și îmbătrânită, aspecte care, în mod automat, limitează condițiile dezvoltării unor afaceri prospere, în plus, birocrația sufocantă și absența unor stimulente din partea autorităților locale, precum și lipsa de credibilitate a acestora – sunt motive reale pentru care investitorii au fugit de Năsăud.

Ce vă doriți pentru Năsăud în următorul mandat de 4 ani, indiferent de rezultatul alegerilor?

Marius Farcaș: Îmi doresc ca Năsăudul să prospere, ca noi, năsăudenii, să avem o viaţă mai bună. Mă nemulţumeşte modul în care este administrat oraşul, în majoritatea domeniilor. În ultimii 25 de ani, din oraș au plecat peste 1.000 de năsăudeni. Oare au plecat de bine? Din păcate, Năsăudul se sufocă de praf, de mizerie, oameni ajunși la limita subzistenței, părinți așteptându-și copii plecați în străinătate și copii plângând după părinții plecați, iar administraţia ne spune ce bine ne merge, ce mărețe proiecte am realizat, ce pavaj frumos avem și cât de liniștit curge Someșul prin urbea noastră. Raportat la calitatea vieţii, impozitele noastre pot fi considerate cele mai mari din Europa. Atunci să avem şi drumuri ca în Europa, şi salarii ca în Europa, curăţenie şi toate celelalte ca în ţările din vestul continentului. Este timpul schimbării clasei politice, a transparenţei administrative pentru năsăudeni. Nu ne putem întoarce în timp să ne facem alt trecut, dar putem începe astăzi să ne construim viitorul, este timpul ca administraţia să se facă pentru oameni, de la străzi şi locuri de muncă, la sănătate şi educaţie. Adică „E timpul primarului Tău !”

A fost un interviu interesant, cu răspunsuri spectaculoase, pentru care vă mulțumim.

Marius Farcaș: Vă mulțumesc și eu și vă aștept oricând considerați a fi un moment oportun pentru informarea cititorilor dumneavoastră, cu specificația că accept să vă răspund oricăror întrebări, indiferent de dificultatea acestora.

(215)

Leave a Reply