orientare

Federația Internațională de Orientare organizează ”Ziua Mondială a Orientării”

Ziua Mondială a Orientării din 11 mai 2016 va fi prima Zi Mondială a Orientării. Cu această ocazie se are în vedere intenția de a se stabili un nou Record Mondial.

„Toate școlile, toate cluburile de Orientare și toate țările de pe mapamond pot participa”, informează Federația Internațională de Orientare.

Prin organizarea acestui eveniment Federația Internațională de Orientare își propune să:
– Crească vizibilitatea și accesul spre Orientare al tinerilor/elevilor.
– Crească numărul participanților atât în activitățile școlare de Orientare cât și în activitățile cluburilor afiliate Federațiilor Naționale
de Orientare și de asemenea de a atrage cât mai multe țări spre activități de Orientare.
– Sprijine profesorii în prezentarea Orientării într-un mod distractiv și educațional prin asigurarea de hărți, exerciții de Orientare și echipamente.

Totodată, Federația Internațională de Orientare vrea să stabilească un nou record mondial. Actualul Record a fost stabilit la WOC 2003 în Elveția, când 207.979 tineri, din 1381 locații ,au fost angrenați în întreceri de Orientare. Miercuri, 11 mai 2016, vrem să vedem cât mai mulți tineri/elevi, în 2000 de locații de pe întreg mapamondul, participând la Ziua internațională a Orientării. Vom bate vechiul record! Obiectivul nostru este să angrenăm 250.000 de tineri în întreceri de Orientare.

„Fiecare club afiliat Federațiilor Naționale de Orientare intră în contact cu cel puțin o școală. În acest fel vom crea legătura cu cel mai mare grup-țintă de recrutare în sportul nostru.
-Până la sfârșitul primăverii lui 2016 toate cluburile din lume, însumat, trebuie să fi realizat cel puțin 2000 de hărți de sprint (hărți noi sau hărți actualizate) din zona școlii și a locurilor de joacă din apropiere.
-Comisia de Dezvoltare Locală și Tineret a Federației Internaționale de Orientare coordoneaza și realizează legătura între persoanele interesate de Orientare și Federațiile naționale realizând astfel o rețea de Orientare la nivelul școlilor cu scopul de a face schimb de materiale și experiență acumulată.
-De Ziua Mondială a Orientării, miercuri 11 mai 2016, fiecare club/școală va desfășura o activitate de Orientare, o activitate de tipul “învață descoperind” bazată pe trei trasee diferite. Lungimea unui traseu este cuprinsă între 500-1500 m și traseul se organizează pe hărțile realizate pentru această acțiune. Nu este obligatoriu să se organizeze curse cronometrate.
-După activitate tinerii/elevii păstrează hărțile pentru a le lua acasă unde le pot arăta prietenilor și membrilor familiei. Pe spatele hărții se vor găsi informații despre Orientare, accesibile tinerilor/elevilor.
-Cluburile participante trebuie sa se înregistreze online pe site-ul Zilei Internaționale a Orientării, deschis de Federația Internațională de Orientare, să menționeze numărul de participanți și coordonatele GPS ale școlii.
-În 2017 va fi următoarea Zi Mondială a Orientării”, adaugă Federația Națională de Orientare.

(15)

Leave a Reply