FORUMUL ADMINISTRATIEI PUBLICE LOCALE

Forumul Administrației Publice Locale

Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), organizează în perioada 4-5 iulie 2016 Forumul Administrației Publice Locale – eveniment național care se desășoară la București, la Palatul Parlamentului, cu participarea Președintelui României, Klaus Iohannis, și a Prim-ministrului Dacian Cioloș.

Forumul furnizează o platformă de dezbateri privind prioritățile celei de-a doua etape a mandatului actualului Guvern în relația cu administrația publică locală și oportunitățile existente pentru derularea unor proiecte de investiții durabile, la nivel local.
Prezentările și dezbaterile sunt moderate de viceprim-ministrul Vasile Dîncu, de înalți oficiali și reprezentanți ai conducerii MDRAP.
La eveniment sunt invitați în jur de 1.000 de invitați, iar forumul este structurat pe discuții în plen și ateliere de lucru.

„În perioada 4 – 5 iulie, Ovidiu Victor Frenţ, prefectul județului Bistrița-Năsăud va participa, alături de peste 1.000 de primari, prefecți, președinți de consilii județene și alți reprezentanți ai administrației publice locale la Forumul Administrației Publice Locale. Evenimentul are loc la București și este organizat de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Sfera guvernamentală și non-guvernamentală va fi reprezentantă la cel mai înalt nivel: Președintele României Klaus Iohannis, prim-ministrul Dacian Cioloş, viceprim-miniștrii Vasile Dîncu și Costin Borc, miniștri și secretari de stat, membri ai Guvernul României, președinți de agenții guvernamentale, specialiști din ministere și din mediul asociativ vor participa la dezbateri. În cadrul evenimentului sunt organizate ateliere de lucru, teme generoase și prezentări cu implicare pe măsură”, se arată pe pagina de socializare.

„Am participat alături de colegi din administrația județeană la Forumul Administrației Publice Locale, al cărui amfitrion este Viceprim-ministrul României, domnul Vasile Sebastian Dîncu. România se află la un moment de cotitură care îi poate schimba destinul. Chiar dacă suntem la peste 25 de ani de la căderea comunismului, majoritatea instituțiilor administrative funcționează pe aceeași logică de dinainte de 1989. Planul propus de Vasile Dîncu este unul care sper să aibă sorți de izbândă și în situația în care nu va reuși, viitorul unei Românii dezvoltate este incert! Avem nevoie de reguli clare și explicite pentru funcționarii și aleșii din administrație, avem nevoie de descentralizarea deciziei în teritoriu și de prioritizarea investițiilor publice în funcție de nevoile comunității și nu după prietenii sau cumetrii de partid. Sper că acest plan se va realiza, pentru ca visul unei Românii dezvoltate și puternice să nu rămână doar un vis frumos! Am încredere în Vasile Dîncu, în profesionalismul și bunele lui intenții!” a precizat președintele CJ BN, Radu Moldovan.

„Aş putea să spun că în ultima vreme, noi, că reprezentanţi ai puterii centrale, putem recunoaşte că există deficienţe pe care nu le-am putut rezolva în cele 8-9 luni de guvernare – că, de ex., accelerarea unei proceduri legate de zonele metropolitane. De multe ori dvs. primarii spuneţi că sunteţi prea mici pentru proiecte mari, dar cu ajutorul Guvernului se pot găsi resurse şi pentru proiectele mari. Vrem să facem cooperare descentralizată, schimb de reţete de succes, pentru că de multe ori administraţia locală e mai creativă decât administraţia centrală, iar noi vrem să premiem proiectele de succes. Vrem să luăm în calcul planurile de acţiune locală, atunci când facem strategiile naţionale. Am preluat deja foarte multe experienţe şi observaţii din teritoriu. Problema echităţii salarizării: e adevărat că sistemul de salarizare este în acest moment inechitabil. Există o diferenţa între salarizarea de la centru şi cea din teritoriu, de aceea vom realiza un proiect de lege pe care îl vom lăsa moştenire următorului guvern şi care va remedia acesta inechitate, în funcţie de resursele existente. Avem în vedere centrele de dezvoltare zonale. Vom crea criterii clare şi standarde de cost pentru administraţia publică locală. Toate Guvernele de până acum au rămas datoare autorităţilor locale. Cum le oferim independență şi autonomie? Cred că în ultima vreme s-a născut o dezbatere importantă legată de dezvoltare şi e timpul să vedem în ce măsură autorităţile publice locale pot fi actori importanţi ai dezvoltării. E adevărat că mediul privat susţine dezvoltarea economică, dar o dezvoltare sistematică, planificată, nu poate fi făcută fără administraţie. O parte din probleme vor fi rezolvate prin noul Cod Administrativ şi noul Cod de procedură Administrativă, pe care sper să îl putem prezenta Parlamentului în luna octombrie şi care codifică integral 18 legi care guvernează APL”, a precizat viceprim-ministrul Vasile Dâncu.

(8)

Leave a Reply