frent

Frenț: „Apa ne unește pe toți”

Apa este o resursă tot mai prețioasă și care trebuie protejată ca atare.

„În ultimii ani s-au promovat instrumente legislative interne și comunitare pentru protectia si managementul durabil al acesteia. Dintre acestea, cel mai important este reprezentat de Directiva Cadru 2000/60/EC, care defineste apa ca pe un patrimoniu ce trebuie protejat, tratat si conservat ca atare, țara noastră conformându-se prevederilor acesteia.
Cu ocazia Zilei Dunării, în calitate de președinte al Comitetului de Bazin Hidrografic Someș-Tisa, am participat la ședința care a avut loc la Cluj și în cadrul căreia au participat specialiști din domeniul apelor, utilizatori instituționali, O.N.G.-uri și reprezentanți ai autorităților județene/locale din Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare și Sălaj.
Un punct foarte important l-a reprezentat Planul de Restricții și Folosire a Apei în perioade deficitare, care fost adoptat conform procedurilor. Acumulările de apă din cele cinci județe care acoperă teritorial Bazinul Hidrografic Someș-Tisa sunt la capacitate maximă de retenție, fiind asigurate astfel rezervele de apă pentru perioada următoare care, pentru lunile iulie-august, se prognozează a fi săracă în precipitații.
Am discutat cu colegii din cadrul comitetului și despre importanța reducerii poluării apelor, a ”economiei verzi” și a ”solidarității de bazin”.
Îmbunătățirea calității apei nu poate fi realizată doar de acțiunea autorităților, este nevoie aplicarea unei etici a utilizării și protejării apei de către toți consumatorii, privați și de stat, instituții și cetățeni.
Apa ne unește pe toți, prin problematici dar și prin soluții”,precizează prefectul Ovidiu Frenț.

(15)

Leave a Reply