levigat

Frenț: „Nu mai există nicio scurgere și nici un pericol de poluare al Pârâului Rosua”

O scurgere de levigat din groapa de deşeuri de la Tărpiu a avut loc săptămâna trecută, iar Pârâul Roşua a fost afectat pe o distanţă de 1, 5 km. Incidentul a fost făcut public joi seara de către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, care a comunicat că există o scurgere de lichide la groapa de gunoi de la Tărpiu, fiind afectat pârâul din zonă.

Prefectul de Bistriţa-Năsăud, Ovidiu Frenţ, şi preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, s-au deplasat la locul incidentului, alături de specialişti ai Gărzii de Mediu, Sistemului de Gospodărire a Apelor şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Pentru a se evita extinderea poluării, a fost săpată o groapă în care să se adune levigatul, astfel încât apa pârâului să nu mai intre în contact cu acesta. În acelaşi timp, s-au luat măsuri pentru înlocuirea balonului pneumatic defect şi s-au luat probe din apă.

„Așa cum știți la depozitul de management integrat al deșeurilor de la Tărpiu a avut loc o poluare accidentală. Levigatul format în urma ploilor abundente a depășit cantitatea care în urma presiunii a provocat o defecțiune la un balon pneumatic și s-a deversat această cantitate de levigat într-un pârâu perimetral și care și care din păcate a ajuns și în pârâul Rosua urmând cursul până la Șieu. S-a intervenit cu operativitate la fața locului a fost creat un baraj de pământ, levigatul a fost pompat din nou în groapa de gunoi și s-a înlocuit acel balon pneumatic în așa fel încât la ora actuală nu mai există nicio scurgere și nici un pericol de poluare al Pârâului Rosua”, a precizat prefectul BN, Ividiu Frenț.

Depozitul ecologic de deşeuri de la Tărpiu a fost construit printr-un proiect cu fonduri europene derulat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud în valoare de aproximativ 160 milioane lei, iar gestiunea deşeurilor este făcută în prezent de către firma Vitalia din Ploieşti.

 

(27)

Leave a Reply