George Coșbuc, sărbătorit cu fast la Coșbuc

George Coșbuc a fost sărbătorit cu mare fast, la împlinirea a 150 de ani de la nașterea sa. Evenimentul a avut loc la Coșbuc unde copii, tineri și bătrâni îmbrăcați în costume populare, dar și ansambluri folclorice din tot județul au pus în scenă „Nunta Zamfirei”.

A participat vicepremierul Vasile Sebastian Dâncu, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, prefectul Ovidiu Frenț, directorul ANRSC Doru Ciocan, managerii instituțiilor de cultură subordonate CJ, Ioan Oltean, Stelian Dolha, Cristian Florian, vicepreședintele CJ Ioan Țintean, subprefectul Terente Ciui, consilierii județeni: Robert Sighiartău – președintele PNL BN, Doris Moldovan, Gheorghe Scuturici, Nicolae Lupșan, prim-vicepreședintele coordonator al PNL BN Ioan Turc, viceprimarul Bistriței, Cristian Niculae, fiu al satului și alte personalități.

„Am asistat la momente importante din ceremonialul de altădată al nunții năsăudene, inspirându-ne de versurile poetului George Coșbuc, de la a cărui naștere se împlinesc 150 de ani. Este un moment deosebit de important pentru toți cei ce simțim românește, pentru toți cei ce aparținem acestui pământ al lui Coșbuc. Încercăm să aducem un omagiu celui ce va rămâne peste timp o mare personalitate a spiritualității românești, George Coșbuc, poetul pe care îl purtăm în suflet și în gând. Sunt convoins că nu există om de aici să nu știe măcar câteva versuri din ceea ce Coșbuc a lăsat pentru nemurirea neamului românesc. George Coșbuc este, fără îndoială, poetul sufletului românesc. Am încercat să marcăm acest moment cu câteva obiceiuri din nunta năsăudeană și am avut părtași la nuntă ansamblurile importante din județ, oameni minunați din Coșbuc care au acceptat să îmbrace costumul sfânt al țăranului român, transmis din generație în generație, cu aceeași cinste și demnitate cu care preoții îmbracă veșmintele când intră în sfântul altar”, a spus coordonatorul manifestării, Alexandru Pugna.

Președintele CJ BN, a arămas frumos surprins de cele petrecute astfel că a afirmat „nicicând parcă nu a fost mai frumos la Coșbuc”.

„Manifestări pline de bucurie și de suflet a uneia dintre cele mai autentice zone de românism din Ținutul Năsăudului! Nicicând parcă nu a fost mai frumos la Coșbuc!
Mii de oameni îmbrăcați în straie populare, tineri și tinere mândri de originile lor, oameni însurați mândri de copiii lor și invitați de onoare din cele 4 zări! După căldura care parcă ne-a mângaiat pe fiecare în parte, sunt convins că sufletul de om liber al lui George Coșbuc a fost în mijlocul nostru!
Vreau să îi felicit pe toți cei care au fost prezenți astăzi la Coșbuc pentru că au scris istorie prin ce au făcut aici! Vreau să îi mulțumesc unui om drag nouă tuturor, Vicepremierul României, bistrițeanul Vasile Sebastian Dâncu, originar din Runcu Salvei, pentru că și-a făcut timp și a fost alături de oamenii din mijlocul cărora a crescut!
”Nunta Zamfirei” a fost și este actuală în satul lui Coșbuc și atât cât vor fi aici acești oameni minunați va dăinui veacuri întregi!”, a precizat președintele CJ BN, Radu Moldovan.

De asemenea, prefectul Ovidiu Frenț a felicitat pe toți cei care au contribuit la această manifestare.

„150 ani de la nașterea lui George Coșbuc.
Sărbătorirea unui mare intelectual român, din păcate prea puțin cunoscut, cu excepția poeziilor sale, și insuficient apreciat pentru erudiția și complexitatea activității sale ca prozator, gazetar, traducător, animator cultural, autor de manuale sau funcționar în Ministerul Cultelor și Instrucțiunii Publice, toate culminând cu acceptarea sa ca membru activ al Academiei Române.
Zilele acestea se desfășoară în județul nostru un șir de evenimente care încearcă să redescopere și să completeze imaginea publică a celui care a scris „dintr-o mare nevoie intimă a sufletului său” (N. Iorga).
Academicieni și oameni simpli, conducători de instituții și cetățeni, orășeni și țărani, politicieni și anti-politicieni, cu toții ne-am bucurat să trăim atmosfera creației lui Coșbuc chiar în locurile în care el s-a născut, și-a început formarea și despre care apoi a scris, cu nostalgie, de departe.
Felicitări tuturor celor care au contribuit la finanțarea și organizarea la un nivel atât de înalt al acestor manifestări!
Noi vrem Coșbuc!”, a menționat pe pagina de socializare prefectul Oidiu Frenț.

Totodată, prof. dr. Leon Zăgrean a primit titlul de Cetățean de onoare al comunei Coșbuc.

(6)

Leave a Reply