camelia ilisuan

Ilișuan: „Sistemul de asigurări de sănătate este extrem de complex și dificil”

Camelia Ilișuan, a încercat să lămurească situația legată de concursul organizat de CNAA, adăugând că „este foarte serios și dificil, având în vedere că trebuie să memorezi, ca pe o poezie, nu mai puțin de 22 de acte normative, însumând cam 2.500 de pagini”.

 

„Pentru că au luat amploare comentariile și părerile în legătură cu ce s-a întâmplat la concursul organizat de CNAS pentru ocuparea posturilor de președinti din teritoriu, cred că sunt datoare cu câteva explicații cu privire la prestația noastră proastă, a celor care totuși ne-am prezentat la concurs.
În primul rând concursul nu este o bagatelă, este foarte serios și dificil, având în vedere că trebuie să memorezi, ca pe o poezie, nu mai puțin de 22 de acte normative, însumând cam 2.500 de pagini, cu punct și virgulă, în toate detaliile. Sigur că lucrăm zilnic cu aceste legi, hotărâri, ordine și norme, dar lucrăm cu ele pe masă și le consultăm ori de câte ori avem nevoie, nu trebuie neapărat să le știm în detaliu. Nu știu dacă există chiar juriști practicanti care pot reproduce ad-literam articole, aliniate, litere din 22 de acte normative din patru domenii diferite-buget-finanțe, administrație publică, sănătate, fiscalitate.
În principal două au fost motivele care au determinat rezultatele proaste de la proba scrisă, care nu a fost o simplă grilă, au fost 6 subiecte care au trebuit dezvoltate:În primul rând, tocmai faptul că lucrezi zilnic cu aceste acte normative îți dă impresia că ști multe lucruri și nu mai este nevoie să insiști asupra unora, ceea ce este total greșit, una este să le ști în principiu și alta este să reproduci în detaliu articole întregi. Chiar dacă lucrezi de mulți ani în sistem (am colegi care sunt de 10-15 ani președinți), chiar dacă ai mai trecut de câteva ori prin concursuri, trebuie să înveți cu adevărat, legislația este din ce în ce mai stufoasă și în continuă schimbare.
În al doilea rând, unele subiecte, prin formularea lor, nu au lăsat să se înțeleagă că trebuie abordate în toate amănuntele și detaliile înscrise în actele normative, ci tratate doar ca principii generale, așa cum, la alte concursuri, au fost tratate. Ori, tocmai detaliile au fost punctate, după cum am aflat la finalul probei scrise, când s-a afișat baremul de corectare. Iar dacă la un subiect cotat cu maxim 40 de puncte de exemplu, nu ai tratat 5 detalii, ai pierdut deja 25 de puncte. Așa că a fost ușor să pierzi o grămadă de puncte pe fiecare subiect.
Nu vreau să fiu înțeleasă greșit, este vina noastră că ne-am pregătit cu superficialitate dar de aici și până la datul cu pietre este o mare diferență. colegii mei din țară sunt oameni cu multă experiență și își fac treaba bine, în condiții de mari presiuni din toate zonele societății civile, așa încât nu pot fi catalogați ca incompetenți.
Poate reforma în domeniul administrației va avea în vedere și îmbunătățirea procedurilor de acces la funcțiile de conducere, în toate domeniile administrației, concursurile să fie concentrate îndeosebi pe testarea calităților și abilităților de manager a candidaților și nu pe capacitatea de memorare a unor acte normative.
Așa încât, nu ne judecați prea aspru, ne-am învățat lecția și data viitoare ne vom prezenta altfel. Promitem.
Vă doresc un weekend cât mai liniștit prieteni!” a precizat Camelia Ilișuan.

(11)

Leave a Reply