titulescu=cladire-reabilitare

Impozite majorate cu 500%

În Noul Cod fiscal, ale cărui prevederi au intrat în vigoare la 1 ianuarie, este precizat la art. 489 alin. (5) că impozitul pe clădirile şi terenurile neîngrijite va putea fi majorat cu până la 500%.

„Consiliul local poate majora impozitul pe clădiri şi impozitul pe teren cu până la 500% pentru clădirile şi terenurile neîngrijite, situate în intravilan”, scrie în actul normativ citat.

Astfel, măsurile, care vizează clădirile şi terenurile deţinute în interiorul oraşelor, au fost luate de Consiliile locale, cu scopul de a determina proprietarii imobilelor/terenurilor respective să le întreţină sau să le redea circuitului economic sau comercial.

Tot autorităţile locale sunt cele care, printr-o Hotărare, pot stabili criteriile de încadrare în categoria clădirilor şi terenurilor aflate într-o stare de degradare, astfel încât prevederea să nu fie aplicată discriminatoriu. Totodată, clădirile şi terenurile încadrate la această categorie vor fi stabilite conform nomenclaturii stradale.

Reamintim că amendamentul prin care impozitul imobiliar a fost majorat cu până la 500% pentru clădirile şi terenurile neîngrijite a fost propus de Ministerul Finantelor Publice (MFP), acesta fiind adoptat, la începutul lunii septembrie 2015, de deputaţii din Comisia pentru buget-finanţe.

Secretarul de stat al MFP de la acel moment, Dan Manolescu, declara atunci că solicitarea majorării acestui impozit a venit de la autorităţile locale, fiind necesară o corelare între dispoziţiile din Codul fiscal şi prevederile Legii administraţiei publice locale, potrivit căreia consiliile locale pot adopta hotărâri cu caracter individual.

Însă, nu doar proprietarii clădirilor degradate sau a terenurilor neîngrijite pot fi sancționați aspru anul acesta, ci și cei care nu își lucrează terenul agricol situat în extravilan.
Concret, potrivit noului Cod fiscal, pentru terenul agricol nelucrat timp de doi ani consecutiv, consiliul local poate majora impozitul pe teren cu până la 500% începând cu al treilea an.

Conform informațiilor furnizate în presa centrală, statisticile din 2015 arată că în România există peste 500 mii de hectare nelucrate, ceea ce din punct de vedere economic înseamnă o mare pierdere.

(4)

Leave a Reply