jandarmi

În mijlocul cetățenilor

De Anul Nou jandarmii se vor afla cu efective mărite în mijlocul cetăţenilor.

„La cumpăna dintre ani un număr de peste 150 de jandarmi din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Bistriţa-Năsăud vor asigura ordinea şi siguranţa publică cu ocazia concertelor sau altor manifestări cultural–artistice organizate în spaţiul public pentru marcarea trecerii în noul an.
În noaptea de Revelion, jandarmii bistriţeni vor asigura măsurile de ordine publică la concertul organizat de municipalitate pe Pietonalul Liviu Rebreanu. Totodată, jandarmii vor fi prezenţi şi în mijlocul cetăţenilor din Beclean, Năsăud, din staţiunea Sîngeorz-Băi, Rodna şi Piatra Fîntînele.
Jandarmeria Bistriţa-Năsăud – prin structurile de ordine publică va acţiona şi în comun, în cooperare / colaborare sau în sprijinul unor instituţii abilitate ale statului.
Concomitent cu aceste misiuni va fi asigurată paza şi protecţia celor 16 obiective aflate în responsabilitatea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bistriţa-Năsăud şi a transporturilor de valori în beneficiul Trezoreriei precum şi a transportului de corespondenţă clasificată”, informează IJJ BN.

Pe lângă aceste activităţi, jandarmii vor acţiona şi pentru executarea misiunilor de menţinere a ordinii şi siguranţei publice în zona montană, a pârtiilor de schi sau săniuş, pe traseele turistice montane pentru prevenirea şi descoperirea infracţiunilor din zona acestora. De asemenea jandarmii vor acţiona la nevoie pentru sprijinul persoanelor/turiştilor care pot întâmpina unele probleme în zona de munte, cu efectivele Posturilor Montane Rodna şi Piatra Fântânele.

„Pentru evitarea unor probleme în perioada imediat următoare Jandarmeria montană din Rodna şi Piatra Fântânele vă sfătuieşte să respectaţi următoarele reguli, pentru prevenirea accidentelor în zonele montane în perioada următoare:

1. Înainte de a pleca în excursie, informaţi-vă asupra itinerariului propus, gradului de dificultate, starea vremii, condiţiile climatice locale, starea de funcţionare a mijloacelor de transport pe cablu – acolo unde acestea există;
2. Plecaţi pe munte doar cu echipament adecvat, lanternă, sac de dormit, rucsac, trusă de prim ajutor;
3. Nu riscaţi să plecaţi singuri la drum;
4. Alegeţi traseele în funcţie de pregătirea fizică, tehnică şi psihică a celui mai slab din grup;
5. Nu deterioraţi amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele.
6. Folosiţi numai traseele marcate. Urmăriţi marcajele de pe traseu;
7. În cazul apariţiei dificultăţilor pe traseu sau a înrăutăţirii vremii, retrageţi-vă la cea mai apropiată cabană;
8. Apelaţi cu încredere la patrulele de jandarmi montani. Respectaţi indicaţiile acestora;
9. Nu consumaţi băuturi alcoolice înainte sau în timpul practicării sporturilor montane sau a drumeţiilor;
10. Consultaţi prognoza meteo înainte de a pleca în excursie;
11. Persoanele amatoare de schi să folosească un echipament adecvat şi să aleagă pârtia de schi în funcţie de nivelul de pregătire;
12. Echipaţi autoturismele pentru iarnă şi alimentaţi o cantitate suficientă de carburant pentru putea rămâne cu motorul pornit, în situaţii de înzăpezire;

În cazul unor probleme întâmpinate în zona de munte, anunţaţi Jandarmeria Montană prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112, specificând următoarele:
– datele de identificare ale persoanei care anunţă;
– ce s-a întâmplat;
– câte persoane au nevoie de ajutor;
– unde sunt persoanele aflate în dificultate;
– când s-a produs accidentul”, adaugă IJJ BN.

(0)

Leave a Reply