????????????????????????????????????

IPJ BN dotat cu tehnică de ultimă generație

În cadrul Programului Hercule III (2014-2020) Asistență Tehnică, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud a fost beneficiarul unei finanţări din partea Comisiei Europene- Oficiul European de Luptă Antifraudă, pentru proiectul „Întărirea luptei împotriva fraudelor prin dotarea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa Năsăud cu tehnică de ultimă generaţie”.

„Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud a finalizat implementarea proiectului cu finanţare nerambursabilă de la Uniunea Europeană „Întărirea luptei împotriva fraudelor prin dotarea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa Năsăud cu tehnică de ultimă generaţie”, în valoare de 80851 de euro, contribuţia UE fiind de 80% din costurile fără TVA, implementarea desfășurându-se pe o perioadă de 10 luni”, informează IPJ BN.

Obiectivul general al proiectului a vizat creşterea capacităţii operaţionale a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa Năsăud în lupta împotriva fraudelor şi a oricăror activităţi ilegale care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Prin implementarea acestui proiect s-a reușit dotarea inspectoratului cu tehnică de ultimă generaţie, respectiv un software specializat pentru editarea şi prelucrarea imaginilor digitale
şi a înregistrărilor video, echipamente tehnice pentru analiza probelor digitale, dispozitive moderne întrebuinţate la descoperirea urmelor papilare şi a probelor de natură fiziologică, laptop-uri, imprimante, computere și aparate foto.

„Un element de noutate îl constituie achiziția unei stații de examinare/comparare optică destinată examinărilor comparative criminalistice, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa Năsăud fiind singura unitate teritorială de poliţie dotată până în acest moment cu acest echipament”, adaugă IPJ BN.

Prin noua tehnologie polițiștii bistrițeni vor efectua o examinare complexă şi mai rapidă a probelor, precum şi identificarea cât mai exactă şi în cel mai scurt timp a persoanelor suspecte de comiterea de infracţiuni economico-financiare.

În urma implementării acestui proiect se va realiza creşterea capacităţii ofiţerilor de poliţie implicaţi în combaterea fraudelor financiare şi schimbul de date în cadrul investigaţiilor şi activităţilor de urmărire penală atât la nivel naţional, cât și internaţional.

„Dovezile fizice sunt o parte crucială a oricărei investigaţii criminalistice iar sursa de lumină alternativă FAL3000 simplifică localizarea obiectelor de interes juridic.

Această sursă de lumină compactă şi autonomă oferă libertate nelimitată de mişcare la locul comiterii oricărei infracţiuni.

Lampa cu descărcare Xenon de mare intensitate FAL3000, împreună cu o serie de şase filtre trece-bandă (365-530 nm), oferă toată lumina necesară pentru a identifica orice formă de dovadă fizică: reziduuri de tragere, sânge, salivă, alte materiale cu fluorescenţă naturală, pudre şi coloranţi fluorescenţi. Lumina albă de mare intensitate este valabilă pentru întreaga „scanare” a locului infracţiunii.

FAL3000 dă un randament superior la examinările criminalistice, de intensitate mare, cu o durată de până la 2 ore de utilizare constantă la o singură încărcare”, mai informează IPJ BN.

De asemenea, staţia de examinare/comparare optică foloseşte 2 camere de 8 MP care sunt montate pe 2 braţe laterale, a fost adăugată în repertoriul IPJ BN.

„Braţele mobile permit ajustarea camerelor cu o rază de mişcare nemaiîntâlnită şi înclinarea acestora pentru a putea examina probele în condiţii optime. Tehnologia cercului de lumină cu leduri integrat permite examinatorului să vizualizeze obiectele de interes sub lumină albă, albastră (355 nm) şi ultraviolete (395 nm)”, mai precizează IPJ BN.

sursă foto: IPJ BN

criminalistica6

criminalistica6

criminalistica5

criminalistica5

criminalistica4

criminalistica4

criminalistica3

criminalistica3

criminalistica1

criminalistica1

criminalistica2

criminalistica2

(8)

Leave a Reply